KUUNTELE KLIPPI. Sauli Niinistö on vakuuttunut siitä, ettei Kreikka enää selviä julkisesta velastaan. – Kreikan kohdalla se tulee väistämättä vastaan. Kreikka ei selviä lainamäärästään, toteaa Niinistö Radio Deille presidenttiehdokkaiden vaalitentissä.
Reilu viikko sitten Niinistö epäili Ylen Ykkösaamussa, että on mahdollista, ettei Kreikka selviä velkataakastaan. Nyt kokoomuksen presidenttiehdokas on yhä vakuuttuneempi Kreikan kohtalosta: edessä on velkasaneeraus.
– Kreikan kohdalla on edessä asioita, joita on odotettu ja joita olisi ollut syytä tehdäkin – velkasaneerausta ja tämän tyyppistä, Niinistö sanoo.
Niinistön mukaan EMU-maiden tukitoimet ovat olleet vain ajan ostamista, ne eivät kuitenkaan tule hänen mukaansa riittämään, vaan muutos on edessä.
– Varmasti on niin, että Kreikka polkaisee tämän tilanteen liikkeelle. Kun siellä velat saneerataan, niin jotkut velkojapankit häviävät, se on selvää ja ehkä oikeudenmukaistakin siinä mielessä, että ne ovat ensin tulilinjalla, koska ovat vähän holtittomasti antaneet rahaa, Niinistö arvioi.
– Niiden kotimaiden hallitukset – lähinnä Saksa, Ranska ja Iso-Britannia – joutuvat sitten miettimään, että miten ne hoitavat omat tappioita kärsivät pankkinsa. Saattaa olla, että joutuvat niitä pääomittamaan ja osittain kansallistamaankin. Sitäkin kautta tämä on aika oikeudenmukaista veronmaksajia kohtaan.
Italian kykyyn hoitaa julkisen talouden velvoitteensa Niinistö sen sijaan uskoo.
– Italian kohdalla kannattaa muitsaa, että Pohjois-Italia on varmasti Euroopan dynaamisimpia talousalueita, joten kyllä siellä on kaikki mahdollisuuden selviytyä ja lisäksi Mario Monti on päättäväinen ministeri.
”Olemme eri eurossa kuin ennen”
Euroopan talousahdinko ei ole saanut Niinistöä katumaan sitä, että hän oli viemässä Suomea Lipposen hallituksessa Euroopan rahaliittoon ja EU:n ytimiin. Niinistön mukaan Suomi on kokonaisuudessaan hyötynyt sekä Euroopan unionista että euroalueesta.
– Kannattaa palauttaa mieleen ne olosuhteet, joista lähdettiin: kahdeksantoista prosenttia työttömyyttä, kolmannes valtion budjetista lainattiin. Ei siinä kovin hääppöistä ollut se oleminen. Eurooppa-ratkaisut olivat ne raamit, joista suomalainen osaaminen ja työ Suomen nosti.
Niinistön mukaan EU:n suurimpiin virheisiin kuuluu komission puheenjohtaja Romano Prodin näkemys siitä, että EU:n vakaussopimus on turha ja vahingollinen.
– Ensin se herätti kiukkuakin, sen vuoksi koska olin itse sopimassa Euroopan vakaussopimusta ja näkemässä, että se on vuodesta 2005 lähtien kokonaan romutettu. Muun muassa no-bailout-kielto kumottiin. Olemme nyt kokonaan eri eurossa ja tämä tosissaan harmitti.
– Olen vakuuttunut siitä, että jos olisimme pitäneet alkuperäisestä eurosta kiinni, emme olisi näissä ongelmissa.
”Kirkon arvoille on nyt tilaus”
Radio Dein haastattelussa Niinistö lupaa pitävänsä kirkkoon tiiviitä yhteyksiä, jos hänen valitaan tasavallan presidentin virkaan.
– Kristillisille ja eettisille arvoille on aina tarvetta, mutta nyt taloudellisesti vaikeina aikoina niille olisi erityinen tilaus.
Niinistö suree sitä, että kysymykset homoseksuaalisten parisuhteiden siunaamisesta ja naispappeudesta ovat repineet kirkon rivejä vakavalla tavalla.
– Ne ovat äärimmäisen vaikeita kysymyksiä monille. Olen suhteessa näihin kysymyksiin liberaali, mutta kyllä minä sydämestäni toivon, että kirkon piirissä löytyy erimielisyyksiin keskinäinen ymmärrys ja sopu.
Sauli Niinistön haastattelu kuullaan Radio Deissä torstaina 24.11. klo 9-10, uusinta klo 13-14 ja yöllä klo 01-02.
Kuuntele, mitä Sauli Niinistö vastaa kysymykseen: ”Mikä merkitys kristillisillä arvoilla on sinulle henkilökohtaisesti?” (toimittaja AP Kaipiainen):