Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Savolaispiispa Jari Jolkkonen: Paavillakin on kansanlähetysnäky

 

Myös lähettiperheiden lapsille siunaus on tarpeen. Kuva Philippe Gueissaz

Kuopion piispa Jari Jolkkonen arveli Kansanlähetyspäivillä pitämässään puheessa, että paavillakin on kansanlähetysnäky. Lähetystyöntekijöiden siunaamispuheessa Pieksämäellä Jolkkonen kertoi käynnistään Vatikaanissa ja tutustuneensa siellä roomalaiskatolisen kirkon evankelioimisnäkyyn. Jolkkosen mukaan se muistutti kovin Kansanlähetyksen mottoa evankelioikaa kansa evankelioimaan kansoja.
Piispa Jari Jolkkonen siunasi kuusi uutta lähetystyöntekijää, yksitoista lähettiä sai siunauksen uusille työkausille.
Kansanlähetyspäivillä Pieksämäellä oli noin 6000 kävijää. Ensi vuonna juhlat järjestetään Kankaanpäässä.

 

– Paavin perustamisasiakirjan Ubicumque et semper mukaan sekä uusien kansojen että uskostaan vieraantuneiden tavoittaminen edellyttää sisäistä uudistusta, jossa kirkon jäsenet oppivat kasvamaan ”evankeliumin vastaanottamisesta evankelioimiseen”, from evangelized to evangelizing.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

– Tämä ilmaus kuulosti kovin tutulta. Sehän on asiallisesti ja melkein sananmukaisestikin sama kuin 45-vuotisjuhlaansa viettävän Kansanlähetyksen vanha tuttu työnäky: Evankelioikaa kansa evankelioimaan kansoja. Jo Vatikaanissa ajattelin oman maani herätysliikkeitä. Mistä johtuu samankaltainen vastuunkanto ja visio? Onko Timo Rämä käynyt antamassa konsulttiapua Vatikaanin kirkonmiehille? Vai onko paavin esikunnassa seurattu Mika Tuovisen blogeja, luettu Uusi Tie -lehteä tai vakoiltu Ryttylän opiston monipuolisia verkkosivuja? Jolkkonen veisteli ja sai Kansanlähetyspäivien juhlaväeltä vastaukseksi aplodit.

Evankelioiminen yhteinen tehtävä

Jolkkonen totesi, että Raamattu puhuu evankelioimisesta kaikkien kirkkojen ja kristittyjen yhteisenä tehtävänä.

– Tätä ei muuta sekään tosiseikka, että evankelioimistyössä on tehty inhimillisiä virheitä ja että tuo raamatullinen termi on joskus tulkittu yksipuolisesti ja virheellisesti jonkinlaiseksi hyökkäysuskovaisuudeksi.

Jolkkonen selvitti, miksi evankeliumi eteni Rooman valtakunnassa ja syrjäytti keisarin aseman Herrana. Evankeliumin voima on sen sisällössä.

– Se on sanoma armahtavasta Vapahtajasta, joka on tie, totuus ja elämä, jonka kasvot säteilevät Ikuisen Jumalan rakkautta ja joka ei tuo vain ajallista iloa, vaan myös iankaikkisen elämän.

– Toinen syy evankeliumin leviämiseen avain liittyy siihen tapaan, jolla sitä vietiin eteenpäin. Kristuksen evankeliumia ei levitetty voimalla eikä väkivallalla, vaan totuuden sanalla ja rakkauden teoilla.

– Kolmas syy sille, miksi Kristuksen evankeliumi voitti Rooman keisareiden evankeliumit on tämä: ensimmäiset kristityt harjoittivat diakoniaa, pitivät rohkeasti kiinni apostolisesta opista ja pystyivät sovittamaan evankeliumin ilmaisumuodot erilaisiin kulttuureihin.

Rakkautta, rukousta ja rahaa

Piispa Jari Jolkkonen rohkaisi siunattavia lähettejä luottamaan Jumalan antamaan kutsuun.

– Rakkaat lähetystyöhön siunattavat. Luottakaa siihen, että Jumala itse on teidät kutsunut. Hän myös pitää teistä huolen. Hän siunaa tietä, vaikka ei annakaan sileää tietä. Jo ensimmäiset apostolit joutuivat tuntemaan konkreettisesti monet vastoinkäymiset, senkin, että Kristuksen ilosanoma herättää myös vastustusta. Luottakaa hyvän Jumalan huolenpitoon. Kristus itse kulkee vierellänne, silloinkin kun ette sitä tunnista. Pyhä Henki itse pehmittää sydämiä, silloinkin kun ette itse sitä näe.

– Ja te, arvoisa juhlaväki, te tiedätte kyllä, mitä sekä uudet että entiset lähetit teiltä tarvitsevat. He tarvitsevat kolmea asiaa, kolmea r-kirjaimella alkavaa asiaa: rakkautta, rukousta ja rahaa. Yhteisen rakkauden merkiksi tänään rukoilemme heidän puolestaan. Ja totuus on, että he tarvitsevat myös aineellista tukea. Siksi olen itse ohjannut Kansanlähetyksen kautta rahaa teidän työalallenne, ja rohkenen toivoa, että mahdollisimman moni täällä olevista haluaa työtänne myös aineellisesti tukea. Ei pakosta, eikä yli varojen, vaan vapaasti ja omien mahdollisuuksien mukaan.

– Lähetystehtävä ei kosketa vain lähettejä, vaan yhdistää meitä kaikkia. Viime kädessä lähetyksen ja evankeliumin menestymisen tae voi olla vain se, että se on itse kolmiyhteisen Jumalan omaa työtä. Hänen Henkensä puhaltaa missä ja milloin tahtoo.  Hän on ensimmäinen, varsinainen ja ainoa aloitteentekijä niin elämän lahjassa kuin pelastuksen asiassakin. Tämä luottamus antakoon meille kaikille levollisuutta, nöyryyttä ja iloa yhteisessä lähetystehtävässämme.

 

Lue piispa Jari Jolkkosen puhe kokonaisuudessaan.