Suomen ortodoksisen kirkon Joensuun piispa ja Valamon luostarin johtaja piispa Arseni kirjoittaa Savon Sanomien verkkosivuilla radiohartauksien kokeneen rajuja muutoksia.
Pahimmillaan ohjelmassa ei mainita kertaakaan Jumalaa tai iäti ajankohtaisia kristillisiä arvoja.
Arseni kirjoittaa artikkelissaan Savon Sanomissa tottuneensa kuuntelemaan radiosta sekä uutisia että aamu- ja iltahartauksia sekä muita uskonnollisia ohjelmia.
”Hiljattain aloin pohtia, miten nuo kaksi erityyppistä ohjelmaa, uutiset ja hartaudet, ovat vuosien saatossa muuttuneet.”
Uutisten Arseni katsoo muuttuneen vain vähän jos lainkaan, mutta hartausohjelmien kohdalla on käynyt hänen mielestään toisin. Ne ovat kokeneet Arsenin mukaan ”monenlaisia ja aika rajuja muutoksia”.
”Ennen vanhaan hartausohjelma alkoi ja loppui mahdollisesti virteen tai muuhun hengelliseen lauluun ja sisältö pitäytyi Raamatun opetuksessa.
Nykyisin voi aamuhartautena kuulla käytännöllisesti katsoen mitä vain akselilla auton ostosta työpaikan sisustukseen. Usein naiivi kertomus on liitetty aasinsillalla johonkin eettiseen arvoon.”
Arsenin mukaan pahimmillaan hartauksissa ei mainita lainkaan Jumalaa tai kristillisiä arvoja.
”Tai sitten hartaudessa moititaan omaa uskonnollista yhteisöä, vaikka puhujana on siltä palkkaa nauttiva työntekijä. Kuulijasta tuntuu vähintäänkin oudolta, että henkilö, joka omalla työllään voi ennen muita parantaa yhteisönsä toimintatapoja, vaivaa kuulijoita luettelemalla havaitsemiaan puutteita vailla ratkaisuehdotuksia.”
Arsenin mukaan tilanne ei johdu Yleisradion antamista ohjeista, vaan puhujista itsestään. Hänen mukaansa puhujien ei kannattaisi aliarvioida kuulijoita, joita on hartausohjelmilla paljon.
”Teologisen koulutuksen saaneelta henkilöltä kuulijat odottavat arvattavasti ennemminkin hengellistä opetusta ja mietittävää päivän varrelle kuin parjauksia.”
Lue piispa Arsenin kirjoitus Savon Sanomien verkkosivuilta.