Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Seinäjoen seurakunta istutti Toivon metsäänsä ristin muotoisen koivikon – tällä viikolla vauhtiin pääsee talkooväki

 

Toivon metsän uudistusalueelle istuttivat taimia vuonna 2022 Martti Kaksonen (vas.), Jouni Aila ja Esko Karttunen. Kuva: Matti Hautalahti

Seinäjoen seurakunta on onnistunut Toivon metsässään yhdistämään ympäristönsuojelun, talousnäkökulmat, virkityksen ja hiilinielun. Hanke sai Leader-rahaa reilut 27 000 euroa.

Seinäjoen seurakuntaan perustettiin metsätyöryhmä parisen vuotta sitten kirkkovaltuuston aloitteesta. Siihen kutsuttiin edustus hautaus- ja puistotoimesta, nuorisotyöstä, diakoniasta, papistosta, viestinnästä ja luottamushenkilöistä.

Konkretiaa on nyt muun muassa Toivon metsä, johon seurakunta haki tammikuussa Euroopan maaseuturahaston Leader-rahaa silmällä pitäen kohteen hyvinvointivaikutuksia ja kestävän monimuotoisuuden edistämisen näkökulmia.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus hyväksyi hankkeeseen 27 430,58 euroa tukea. Seurakunnan rahoitusosuus on 11 755,97 euroa ja talkootyön osuus 21 100,45 euroa.

Toivon metsän kokonaisrahoitus on 60 287 euroa.

Vapaaehtoisia kutsutaan nyt talkoisiin tekemään lankkupolun pohjatöitä sekä levähdyspaikan puulatoa. Ensimmäinen kökkä on keskiviikkona 18.9.2024.

Toivon metsän yksi elementti on 140 metriä pitkä risti, rauduskoivuista istutettu. Sitä voi taivasperspektiivistä ihailla esimerkiksi droonein.

Metsään valmistuu myös saavutettava kävelyreitti, jonka varrella on lähde. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu ennallistettava korpi ja alue, johon on istutettu jalopuita.

Seurakunnan verkkosivujen mukaan ”luontokohde on kaikille avoin ja tuo esille sen, että seurakunta metsänomistajana kantaa vastuuta luonnosta.”

”Hankkeen tarpeellisuus nousee esille siinä, että tässä luontokohteessa yhdistyvät monien eri ryhmien tarpeet. Hankkeelle asetetut tavoitteet eivät liity seurakunnan kirkkolaissa ja -järjestyksessä määriteltyihin perustehtäviin, eivätkä kunnan lakisääteisiin tehtäviin.”

Toivon metsää esiteltiin laajalle yleisölle viimeksi elokuisilla Kirkon ympäristöpäivillä.

Seinäjoen seurakunnan puistopäällikön, Esko Karttusen, mukaan rahoituksen hakemisessa ja käytännön toimien suunnittelussa oli suureksi avuksi kirkkovaltuuston jäsen ja metsäasiantuntija Jouni Aila.