Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

SEN:n pääsihteeri Heikki Huttunen: Yhteinen uskonnonopetus ei hyödytä ketään

 

Suomen ekumeenisen neuvoston (SEN) pääsihteeri Heikki Huttunen katsoo, ettei kaikille yhteinen uskonnonopetus hyödytä eikä tyydytä ketään.
– Tätä markkinoidaan yhteisymmärryksen lisääntymisellä, mutta mielestäni siinä on enemmän kyseessä säästötoimi ja tuloksena on vesitetty versio enemmistön uskonnonopetuksesta, laukoi Huttunen Radio Dein kolumnissaan perjantaiaamuna.

Huttunen sanoo seuranneensa keskustelua uskonnonopetuksesta typertyneenä. Hänen mukaansa on nurinkurista, että kaikki keskusteluosapuolet myöntävät uskontojen tuntemuksen tarpeen, mutta samalla uskonnonopetusjärjestelmää halutaan ajaa alas.

– En löydä siihen mitään muuta järkevää selitystä kuin säästöt. Kysymyksessä ei ole halu kehittää uskonnonopetusta eikä laajentaa sitä, vaan pikemminkin supistaa sitä. Jotkut haluavat sen kokonaan pois.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Heikki Huttunen pitää ajatusta eri uskontoryhmien yhteistyöstä koulussa hyvänä. Hän kuitenkin näkee, että yhteistyö edellyttää asiantuntemusta, mihin tarvitaan uskonnonopettajia, -opetusta ja eri uskontoryhmiä.

– Se on jo nähty, että hyvää yhteistyötä voidaan tehdä. Mutta sillä tavoin se ei synny, että pannaan oppilaat edustamaan omaa uskontoaan, yhdistetään heidät kaikki yhtenäiseksi porukaksi ja siellä yksittäinen katolilainen tai yksittäinen muslimi tai muutama harva luterilainen ikään kuin edustavat omaa taustaansa. Näinhän esitetään Kulosaaren ja Munkkiniemen koulujen kokeilussa ja niin siellä jo toteutetaankin, kritisoi Huttunen Radio Dei Päivän blogi -kolumnissaan perjantaina.

– Argumenttina esitetään kauhukuvaa, että oman uskonnon opetus tarkoittaa sitä, että oppilasraukat istuvat eristettyinä toisistaan, eivätkä opi toisistaan yhtään mitään, eivätkä ymmärrä toisten uskontotaustojen ja kulttuurien merkitystä ja vaikutuksia. Mutta uskontoahan opetetaan vain yksi tunti viikossa. Kaiken muun ajan oppilaat saavat olla yhdessä.

– Tasokkaaseen opetukseen perustuu mahdollisuus tehdä yhteistyötä. Mutta siihen tarvittaisiin vähän lisäresursseja, ja siitähän nyt ei ole kysymys, vaan nyt on kysymys resurssien karsimisesta.

”Opetuksesta poisjäänti on parempi kuin vesivelli”

SEN:n pääsihteerin mukaan uskonnonopetuksen vesittämisen tulokset voi käydä toteamassa Ruotsissa, Ranskassa tai entisessä Neuvostoliitossa sekä maissa, joissa uskonnolliset ryhmät kantavat päävastuun opetuksesta.

– Siinä ei ole kysymys yhteisymmärryksestä tai yhteistyöstä vaan oman identiteetin vahvistamisesta, ilman että saadaan hyvää tietoa ja kokemusta toisista uskonnoista ja toisista taustoista.

Heikki Huttunen sanoo vastustavansa kaikille yhteistä uskonnonopetusta paitsi ekumeenisen neuvoston pääsihteerinä myös kahdeksasluokkalaisen ortodoksisen peruskoululaisen isänä.

– Jos oma kasiluokkalaiseni joutuisi kouluun, jossa esitetään tällaista vesitettyä kokeilua, niin vakavasti harkitsisin – tietysti perheen kanssa, että hän jäisi pois moisesta opetuksesta. Se ei olisi hyvä tulos, mutta mielestäni parempi, kuin tämä vesivelli, jota nyt tarjoillaan.

Heikki Huttusen Päivän blogi Radio Deissä perjantaisin klo 8.30 ja 12.50.

Lue myös:

Ylen kysely: Kansanedustajien enemmistö oman uskonnon opetuksen kannalla

Nylén: ”Pitäisi opettaa nimenomaan omaa uskontoa”

Kirkkohallitus: Lukion uskonnonopetusta ei tule leikata

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)