Muusikko Antti Mäkinen raitistui ja kouluttautui päihdetyöntekijäksi. Nyt hän työskentelee evankelis-luterilaisessa seurakunnassa Tampereella. Helsingissä päättyi juuri haku neljään kokemusasiantuntijan paikkaan.
Tampereen Eteläisessä seurakunnassa on parhaillaan käynnissä päihdepilotti, joka auttaa päihdeongelmaisia ja heidän läheisiään.
Työntekijät tarjoavat keskusteluapua ja jakavat tietoa riippuvuuksista sekä tekevät asiakasohjausta. Lisäksi on ryhmätoimintaa, esimerkiksi kahvilan omainen kohtaamispaikka ja musiikkiryhmä toipujille.
Päihdepilotin työntekijöinä toimivat riippuvuudestaan toipuneet miehet, jotka tuntevat omasta kokemuksestaan asiakkaittensa arjen ja ongelmat.
Toinen heistä on Antti Mäkinen, joka lähti muusikon uralle jo 15-vuotiaana. Alkoholia hän alkoi käyttää poistaakseen lavaesiintyjän paineitaan. Mies asui vuosia Kreikassa ja Ranskassa, mutta soitti myös Suomessa, Yö-yhtyeessä.
Pariisissa kannabiksen käyttö vaihtui amfetamiiniin, kokaiiniin, ketamiiniin ja MDM:ään.
– Lopulta menin hakemaan itsetuhoisena apua konsulaatista, josta minut lähetettiin Suomeen. Hakeuduin itse Minnesota-hoitoon ja raitistuin.
Nyt tärkeästä elämänkäänteestä on kulunut reilut viisi vuotta.
Vuonna 2021 Mäkinen palkattiin seurakunnan Päihdepilottiin.
Hänen mielestään kokemusasiantuntijoita pitäisi olla seurakuntien ammateissa nykyistä paljon enemmän:
– Itse näen, ettei yhteiskunnassa osata päihdeongelmaisia kokonaisvaltaisesti auttaa. Mielenterveyspalvelut ovat ruuhkautuneet, eikä siellä välttämättä ole päihdehoidon osaamista. Ja juuri nämä kaksi, mielen ongelmat ja riippuvuus päihteisiin, kulkevat käsi kädessä, hän toteaa.
– Pohjimmiltaan vain kokemusasiantuntija tietää, minkä ongelmien kanssa ihminen painii ja osaa tehdä asiakasohjausta.
Helmikuussa 2023 oli avoinna neljä kokemusasiantuntijan paikkaa Helsingin seurakuntien diakoniatyössä. Heitä etsittiin kohtaamaan kaupunkilaisia, ohjaamaan ryhmiä, osallistumaan retki- ja leiritoimintaan sekä mukaan kouluttamaan ja kehittämään diakoniatyötä yhdessä diakoniatyöntekijöiden kanssa.
Valinnat ovat paraikaa meneillään. Niissä kiinnitetään rekrytointi-ilmoituksen mukaan huomio siihen, että hakijan oma toipuminen on edennyt ja elämässä on tilaa olla tukemassa toisia. Lisäksi edellytetään motivaatiota toimia kokemusasiantuntijana sekä yhteistyökykyä toimia rakentavasti yhteistyössä diakoniatyöntekijöiden ja eri viranomaisten kanssa.
Joensuussa on jo useampana vuonna järjestetty kokemusasiantuntijoiden luentosarja, jonka järjestelyihin on osallistunut evankelis-luterilaisia seurakuntia yhdessä paikallisen Siniristi ry:n kanssa. Viime syksynä yleisö sai kuunnella esimerkiksi huumeisiin kuolleen nuoren äitiä ja alkoholistin läheistä.
Kokemusasiantuntijuutta on ehditty jo laajemminkin pohtia seurakuntatyössä. Aihe oli esillä Kirkon yhteiskuntapäivillä 2021.
Silloin aiheesta kiinnostuneet kokoontuivat miettimään, mitä kokemusasiantuntijuus ja kokemuskehittäminen voivat tuoda seurakuntatyöhön. Tärkeänä pidettiin seurakunnan työntekijän työtapojen uudistamista niin, että vertaistoimijoista, seurakuntalaista ja asiakkaista tulisi toiminnan kehittäjiä.