Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Seurakunnat tarjoavat kuuntelu- ja keskusteluapua lapsille ja nuorille verkossa

 

Palveluoperaatio Saappaan toiminta keskittyy tällä hetkellä NettiSaappaaseen. Kuva: Kirkon kuvapankki

Seurakunnat ja kirkolliset järjestöt toimivat lasten, nuorten ja perheiden tukena myös poikkeusoloissa.  Koronatilanteessa lapsilla ja nuorilla on entistä enemmän kysymyksiä ja luotettavan aikuisen keskusteluseuraa tarvitaan.

Kirkon toimijat haluavat tarjota näinä poikkeuksellisina aikoina mahdollisimman paljon tukea ja keskusteluapua nuorille ja lapsille. Nuorille suunnatun Saapas-chatin päivystysaikoja on tihennetty ja kouluikäisille tarkoitettu auttamispalvelu Nettitupu on avattu uudestaan. Myös peliseuraa löytyy verkon yli Ristiohjaimessa.

NettiSaapas palvelee nuoria

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Palveluoperaatio Saappaan muu toiminta on hallituksen ohjeiden mukaisesti tauolla ja työ keskitetään NettiSaappaaseen ja siellä erityisesti Tukinet.net -alustalla toimivaan SaapasChatiin.

SaapasChateja on tihennetty näinä poikkeuksellisina aikoina ja se onkin tällä hetkellä tavoitettavissa lähes päivittäin. Päivystys on auki pari tuntia päivässä ja niistä kerrotaan Saappaan sosiaalisessa mediassa. Päivystyksiä pyritään tekemään mahdollisimman tiheästi niin pitkään, kuin poikkeusolot jatkuvat.

“Juuri nyt koulutamme pikakutsulla parisenkymmentä uutta työntekijää mukaan SaapasChatiin. Mukana on myös paikkakuntia joissa ei ole aiemmin Saapas-toimintaa ollut”, sanoo Palveluoperaatio Saappaasta vastaava Ville Viljakainen.

Mahdollisuuksien mukaan Saapas pyrkii päivystämään nuorten keskusteluissa NettiSaappaan muillakin alustoilla: Suomi24:llä, Youtubessa ja Instagramissa. Tällä hetkellä kuitenkin keskitytään eniten SaapasChatiin. Chatissa on läsnä aina vähintään kaksi ohjaajaa, joiden kanssa puhua kaikesta, mikä mietityttää.

“Koronatilanne tietysti puhututtaa ja pelottaa varsinkin, jos on itse riskiryhmässä. Eniten keskustellaan, miten tässä tilanteessa voi elää ja mitä tehdä. Tilanne myös lisää monella yksinäisyyttä entisestään. Ystävyyssuhteet, opiskelu, tulevaisuus, oma jaksaminen, mielenterveys ja nämä kaikki sävyttyvät nyt koronan tuomilla vaikutuksilla ja kysymyksillä”, Ville kertoo.

Nettitupu vastaa kouluikäisten kysymyksiin 

Nettitupu on kaikille kouluikäisille tarkoitettu auttamispalvelu verkossa. Nettitupun päivystäjien Tupujen, eli seurakuntien työntekijöiden, kanssa voi keskustella mieltä painavista asioista. Tupu-päivystys on auki lasten kysymyksille arkipäivisin klo 12-18. Tupuun etsitään parhaillaan myös lisää päivystäjiä!

“On paljon asioita, joita ei viitsi eikä kehtaa kysyä vanhemmilta”, toteaa Juha Kinanen, Nettitupun perustaja ja admin. “Tupulta voi kysyä kaikenlaisia kysymyksiä. Tosin koulutehtävät pitää tehdä itse”, Juha naurahtaa.

Kysymyksiä on Tupulle monenlaisia maan ja taivaan väliltä: esimerkiksi tykkäämisestä, vanhempien kanssa toimeen tulemisesta, kavereista, kaikesta mikä mieltä askarruttaa. Tupu ei tiedä kaikkea, mutta hänen kanssaan voi pohtia asiaa yhdessä.

Tupun tavoittaa osoitteesta www.tupu.help. Kun Tupu on paikalla, hänen kanssaan voi chattailla ja muina aikoina voi jättää viestin, johon Tupu vastaa sähköpostilla. Chatti on anonyymi, viestissä tarvitaan luonnollisesti sähköposti vastausta varten. Nettitupu toimii niin tietokoneelta kuin mobiililaitteista.

Nettitupua jatketaan niin kauan kuin sille on tarvetta.

Pelatessakin voi kaivata juttuseuraa 

Kirkon Ristiohjain-pelistriimauskanavalla kirkon työntekijät pelaavat ja keskustelevat pelaamisesta. Keskustelumahdollisuus ja pelistriimaus tiistai-iltaisin, yleisimmin klo 17-19. Ristiohjaimella on myös Discord-kanava, jonka kutsulinkki löytyy Twitch-sivulta.