Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Seurakunnat ympäri Suomea järjestävät juhannusohjelmaa

 
kaksi-koivunrunkoa-joissa-vihreät-lehdet

Juhannusta vietetään kesäpäivänseisauksen eli vuoden pisimmän päivän tienoilla. Suomessa juhannus oli aiemmin aina 24. kesäkuuta, mutta vuodesta 1955 lähtien juhannuspäivä on sijoittunut kesäkuun 20.–26. päivien väliselle lauantaille. Kuva: Sari Savela

Seurakuntien juhannustapahtumat tarjoavat perinteisiä suomalaisia juhannuselementtejä – kesäistä luontoa, lipunnostoa, hartauksia, grillimakkaraa ja yhdessäoloa – mutta ennen kaikkea yhteislaulua.

Esimerkiksi Oulussa järjestetään juhannusaattona 24.6. kello 18-20 Koskelan seurakuntakodilla perinteinen, kaiken ikäisille suunnattu juhannusjuhla, jonka ohjelmassa mm laulua ja kahvittelua. Juhannuspäivänä 25.6. kello 10 on Kiimingin kirkossa perinnejumalanpalvelus, johon osallistuvat voivat halutessaan pukeutua teeman mukaisesti vanhoihin asuihin.

Turussa seurakuntien yhteistä juhannusjuhlaa vietetään kahden vuoden tauon jälkeen Maarian kirkossa ja pappilassa juhannusaattona 24.6. klo 18–21. Juhannusjuhlaan järjestetään bussikuljetuksia eri puolilta Turkua ja Kaarinaa. Juhannusaattoa voi viettää myös Henrikinkirkon ympäristössä, jossa aloitellaan keskikesän juhlaa etkoilla klo 16. Tämän jälkeen klo 17 alkaen kirkon pihalla alkavat juhannuslaulajaiset, joissa lauletaan kesäisiä lauluja. Tilaisuuden päätteeksi on hartaus ja lipun nosto.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Espoon seurakunnaissa järjestetään juhannusaattona juhannusjuhlia  ja juhannuspäivänä messuja. Espoon seurakuntien leirikeskuksessa Hvittorpissa järjetetään koko perheen juhannustapahtuma juhannusaattona 24.6. klo 14-21.

Joensuun seurakunnat järjestävät juhannusaattona juhlia muun muassa Rantakylän kirkolla ja Pyhäselän seurakuntatalolla. Lisäksi Männikköniemessä järjestetään juhannusjuhla juhannusaattona klo 17.30 yhdessä Pohjois-Karjalan ev. lut. Kansanlähetyksen kanssa.

Lisää tapahtumia löytyy Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien sivuilta.

Juhannusta voi viettää myös helluntailaisten Juhannuskonferenssissa Keuruulla. Konferenssin avajaiset pidetään torstaina 23.6. ja konferenssi päättyy sunnuntaina 26.6. Tänä vuonna juhlien teemana on Rakasta lähimmäistäsi.

Juhannusta vietettiin alun perin vuoden pisimpänä päivänä, mutta katolinen kirkko siirsi juhlapäivän 400-luvun alkupuolella kesäkuun 24. päivään. Sen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Juhlan raamatullinen lähtökohta on Luuk. 1:26, 36. Pelastushistoriallisesti juhannus viittaa seuraavaan jouluun. Kirkko nimesi sen puoli vuotta ennen joulua syntyneen syntymäpäiväksi. Juhlan nimeksi vakiintui ajan myötä juhannus, joka on Johannes-nimen vanha muoto. Samalla kirkko halusi antaa uuden, kristillisen merkityksen Euroopassa yleisesti vietetylle keskikesän juhlalle.

Juhannuksen evankeliumitekstit korostavat Johanneksen erityistä roolia. Johannes oli tienraivaaja ja tiesi: ”Minun jälkeeni tulee toinen.” Hän julisti Jumalan sanaa ja kastoi ihmisiä Jordan-virrassa – myös itsensä Jeesuksen.