Sukupolvet kohtasivat paneelikeskustelussa. Yhdessä pohdittiin, kuinka evankeliumia pitäisi julistaa tämän ajan ihmisille. Huolena oli, ettei evankeliumi kuulu.
Mikkelissä viime viikolla pidettyjen evankelistapäivien ohjelmassa oli huomioitu myös nuori sukupolvi. Nuorista puhuttiin ja nuoret puhuivat, vaikka yleisön joukossa ei juuri nuoria ollut. Musiikin saralla nuorta väriä edusti räppäri Mikaveli, joka esiintyi kahden muun nuoren kanssa. Mikaveli eli Mikael Mecklin, 28, kiertää kouluissa ja kertoo evankeliumia musiikin keinoin. Uskovassa kodissa kasvanut yhden lapsen isä tuli 15-vuotiaana uskoon.
– Päätin silloin paaluttaa, että Jumala on totta. En halunnut olla sellainen ihminen, joka 80-vuotiaana vielä pohtii, että onko Jumalaa vai ei.
Nuorta väriä päiville toivat myös pienen uuskarismaattisen seurakunnan pastori Patrick Tiainen, 23, Maria-vaimonsa kanssa ja Valkeakosken helluntaiseurakunnan nuoret vastuunkantajat Atro ja Pauliina Hietala.
Yhteiskunnallinen murros haastaa
Evankelistapäivien Sukupolvet kohtaavat -paneelikeskusteluun osallistuivat piispa Seppo Häkkinen, Kansanlähetyksen johtaja Mika Tuovinen, kokkolalainen nuori pastori Patrick Tiainen, Vantaan kotikirkon evankelista Sanna Ryhänen, helsinkiläisen Suur-Helsingin seurakunnan, Suhen, perustajapastori Rauno Kokkola ja Suhen nykyinen johtaja Markus Lehikoinen. Mari Turunen ja Riku Rinne toimivat juontajina.
– Monien tutkijoiden mielestä parhaillaan on meneillään suurempi yhteiskunnallinen murros kuin koskaan ennen. Onko näin?, avasi Mari Turunen keskustelun.
Piispa Seppo Häkkinen listasi puheenvuorossaan neljä murrokseen vaikuttavaa seikkaa.
– Yksilöllisyys on noussut voimakkaasti. Ihmiset eivät halua sitoutua enää seurakuntaan, vapaaehtoistoimintaan tai avioliittoon. Toiseksi perinteiset yhteisöt ovat joutuneet lujille. Kristillinen kasvatus murenee vauhdilla. Kolmanneksi yhteiskunnallinen ilmapiiri on muuttunut nopeasti. Uskontoallergia tuntuu lisääntyneen. Neljäntenä on median ja mielikuvien entistä suurempi merkitys.
Eksoottinen seurakunta
– Toisaalta, kun yhteiskunnan rakenteet ja elämän peruspilarit murenevat, ihmiset etsivät entistä enemmän jotain pysyvää, pohti puolestaan Patrick Tiainen. Tiainen kertoi, kuinka oli kadulla evankelioidessaan usein huomannut ihmisten olevan avoimia evankeliumille.
Helsingin Kalliossa seurakuntaa johtava Markus Lehtonen totesi, että nykyään mitään ei voi pitää itsestään selvänä. Ihmisten perustiedot kristinuskosta ovat vähäiset. Suhen seurakunta Kalliossa on eräänlainen lähetysasema.
– Ihmisille seurakunta voi olla niin eksoottinen juttu, että siihen voi vaikka hurahtaakin.
Kansanlähetyksen Mika Tuovinen oli samaa mieltä.
– Evankeliumi voi olla todella uutinen tänä päivänä.
Suhen seurakunnan perustajapastori Rauno Kokkolan mielestä evankeliumille on tilausta.
– Jeesus on vastaus. Puhdasta Jumalan sanaa pitää julistaa.
Selkeästi ja ihmisten kielellä
Mari Turunen kertoi, että Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisiä kutsuu seurakuntiin erityisesti ihmissuhteet ja rakkaudellinen ilmapiiri.
– Kannustava ilmapiiri vetää puoleensa. Nuorille on annettava tilaa lentää, Rauno Kokkola pohti. Suhen seurakunnassa nuoret ovat saaneet tilaa. Kokkola on luovuttanut perustamansa seurakunnan johtajuuden seuraavalle sukupolvelle.
– Monet tutkijat ovat todenneet, että elämme samanlaista aikaa kuin alkuseurakunnassa. Silloin keskinäinen rakkaus ja rakkaus ulkopuolisiin sai aikaan voimakasta seurakunnan kasvua, kertoi puolestaan Seppo Häkkinen.
Kalliossa Suhen seurakunta on kasvanut 20 prosentin vuosivauhdilla. Seurakunta rohkaisee aktiivisesti seurakuntalaisiaan kutsumaan ystäviään mukaan. Usein ystävän kutsumat jäävät, koska heillä on valmiiksi ihmissuhteita seurakunnassa. Markus Lehtosen mielestä ihmisten evankelioinnissa pitää muistaa kaksi seikkaa.
– Kalliolaisille pitää olla kalliolainen ja selkeä pitää olla.
Patrick Tiainen puolestaan korosti yksilön kohtaamisen tärkeyttä ja sitä, että julistaa evankeliumia Jumalan voimassa, mutta ihmisten kielellä. Kaanaan kieltä on vältettävä.
Seppo Häkkinen yhtyi Tiaisen näkemykseen.
– Hengellinen sanasto pitää päivittää tämän päivän ihmisten kielelle. Lisäksi
kaikki erilaiset kulttuurin välineet pitää valjastaa evankeliumin käyttöön. Kolmanneksi olisi tärkeää luoda seurakuntiin hyväksyvä ilmapiiri. Ihminen ei ole koskaan meidän vihollinen.
– Oman elämän pitää olla sopusoinnussa evankeliumin kanssa, Seppo Häkkinen muistutti.
Kaikki panelistit olivat yksimielisiä siitä, että evankeliointi kuuluu kaikille kristityille. Sitä ei voi ulkoistaa evankelistoille. Huolta kannettiin myös siitä, että evankeliumin ääni ei kuulu riittävästi yhteiskunnassamme.