Kouvolassa käynnistyi alkuvuodesta Kouvolan evankelis-luterilaisen seurakunnan hallinnoima Kouvola kodiksemme -projekti, joka rahoitetaan osin viime vuoden Yhteisvastuukeräyksen tuotolla. Hankkeen avulla tuetaan Kouvolaan tulevien maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä. Pyrkimys on järjestää maahanmuuttajille työharjoittelupaikkoja, kielikursseja ja harrastusryhmiä, muun muassa liikuntakerhoja.
– Olen iloinen, että seurakunta lähti mukaan maahanmuuttajatyöhön. Hienoa, että Yhteisvastuukeräyksen avulla saatiin tällainen projekti aikaiseksi, Kouvolan kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurri sanoo.
Vuosi sitten kuntaliitosten myötä syntyneen Kouvolan kaupungin katukuva kansainvälistyy kaiken aikaa. Suomen kymmenenneksi suurimman kaupungin liki 90 000 asukkaasta yli 1600 on taustaltaan ulkomaalaisia. Suurimmat ryhmät ovat venäläiset ja kiinalaiset, myös somaleja on paljon.
Kantaväestön asenteiden muokkaaminen on tärkeä osa projektia. Rotuennakkoluulot maahanmuuttajia kohtaan jylläävät.
– Rasismi elää ja voi valitettavan hyvin täällä Kouvolassa, Satu Kurri toteaa.
Kunnioituksen rakentamista puolin ja toisin tarvitaan. Mielipideilmaston muokkaaminen sai hyvän alkupotkun, kun Kouvola kodiksemme -projektin avajaistilaisuus pidettiin Kouvolan Hansakeskuksessa tammikuun puolivälissä.
Kaupungin kansainvälisten toimijoiden yhdistettyä voimansa kauppakeskus täyttyi tanssi- ja lauluesityksistä, näyttelyistä ja eri kansallisuuksien esittelypisteistä.Tilaisuutta oli juontamassa juoksija, tanssitähtenäkin tunnettu Wilson Kirwa, joka on lupautunut lapsille tarkoitetun liikuntakerhon kummiksi.
Kaupunkilaiset voivat auttaa konkreettisesti maahanmuuttajien kotoutumisessa vaikkapa ryhtymällä ”kielikummiksi”, joka auttaa suomenkielen opiskelussa ja opettaa arkikielellä pärjäämistä vaikkapa virastoissa ja kaupoissa. Kielitaidon puute on yksi suurimpia syrjäytymiseen johtavia ongelmia, vaikka suomea voikin Kouvolassa opiskella peruskoulun lisäksi iltalukiossa ja kansalaisopistossa.
Kouvola Kodiksemme -hanke toteutetaan yhteistyönä ja mukana ovat Kouvolan seurakuntien lisäksi Kouvolan kaupungin maahanmuuttotoimisto, Minfo-hanke ja Kouvolan Korttelikotiyhdistys ry.