Aurinkorannikolla käynnistyy kolmivuotinen, STEAn rahoittama sosiaalityön hanke, jolla autetaan erityistä tukea tarvitsevia suomalaisia. Tia Raunio tuli valituksi yli sadan hakijan joukosta.
Terveydenhoitaja-diakonissa Tia Raunio vastaa puhelimeen heinäkuun aurinkoisena päivänä meren rannalta, Suomen mökiltään, jossa hän viettää Espanjan lennon jälkeisiä koronakaranteenipäiviään.
Kolme viime vuotta hän on työskennellyt Madridissa sairaanhoitajana vammaisten päiväkeskuksessa.
Nyt edessä on vähintään yhtä pitkä pesti samassa maassa, Espanjassa, mutta eri kaupungissa.
– Pandemian vuoksi en vielä tiedä, milloin sosiaalikuraattorin työni alkaa Fuengirolassa. Elokuussa pystyn kyllä aloittamaan Suomen Merimieskirkko ry:n tarjoaman perehdytyksen Helsingissä, Tia kertoo.
Hankkeen tarkoitus on paitsi auttaa ja tukea Aurinkorannikolla asuvia ja liikkuvia suomalaisia, myös selvittää siellä pysyvän sosiaalityön tarve ja mahdollisuudet.
Aurinkorannikolla on suomalaisia 25 000–30 000.
Tuttu diakonissa oli ammatillinen inspiraattori
Tia viihtyi lapsena pyhäkoulussa ja tyttökerhossa. Isompana hänen tuttavapiiriinsä kuului useampikin kristitty, joka oli kiinnostunut lähetystyöstä ja lähtenyt viemään evankeliumia ulkomaille.
Tia kävi ystäväänsä tapaamassa mm. Senegalissa.
Lähetystyön kipinä syttyi hänelle itselleenkin.
– Suomessa tunsin mukavan diakonissan, jonka esimerkki kannusti minut opiskelemaan saman ammatin.
Nyt Tialla on vahva osaaminen terveydenhuollon ja diakoniatyön alalta sekä Suomesta että ulkomailta.
Takana on 10 vuotta diakoniatyötä Suomen eri seurakunnissa sekä perus-, terveyden- ja sairaanhoitajan viransijaisuuksia.
Vuosina 2003–2007 Tia oli aloittamassa Tansaniassa diakoniahanketta Suomen Lähetysseuran lähettämänä.
STEAn hanke on kuitenkin sitoutumaton ja riippumaton mm. uskonnollisesti ja poliittisesti.
– Hanke on haastava, mutta tulee tarpeeseen! On tärkeää auttaa Aurinkorannikon suomalaisia ja ehkäistä ongelmien kasvua, Tia toteaa.