Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Seurakuntavaaleja uhkaa äänestysfarssi

 

Marraskuun seurakuntavaaleista on vaarassa tulla kirkolle melkoinen näytelmä. Kirkkolain pykälien mukaan kirkosta eronnut ei saa äänestää, mutta toisaalta seurakunnilla ei ole keinoja valvoa, käykö vaaliuurnilla vast´ikään eronnut.

Tilanteesta tuli suuri ongelma viime viikkojen kirkostaeroamisbuumin vuoksi.

Kirkkolain pykälien mukaan seurakuntavaaleissa äänioikeus on 16 vuotta täyttäneillä kirkon jäsenillä. Mikäli henkilö eroaa kirkosta ennen ensimmäistä äänestyspäivää 14.11.2010, ei kirkosta eronneella ole oikeutta äänestää vaaleissa. Henkilö katsotaan eronneeksi siitä päivästä lukien, kun seurakunta tai maistraatti on saanut eroilmoituksen.

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei käytännössä ole.

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Äänioikeutta saa nimittäin käyttää seurakuntavaaleissa siinä seurakunnassa, jossa on merkitty seurakunnan läsnäolevaksi jäseneksi viimeistään vaalivuoden elokuun 15. päivänä.

Koska hallinnollinen tieto kirkosta eroamisesta tulee seurakuntiin vasta useamman viikon viiveellä, seurakunnilla ei ole ajantasaista tietoa 15.8. – 14.11. välillä seurakuntaan liittyneistä tai siitä eronneista. 15.8. tehty vaaliluettelo jää siis voimaan.

Kirkkohallitus on toki ilmoittanut toivovansa, että mikäli henkilö on eronnut vaaliluettelon julkaisemisen jälkeen, hänen ei tule äänestää, koska hänellä ei ole kirkkolain mukaan äänioikeutta. Käytännössä valvominen on kuitenkin mahdotonta, sillä vaalivirkailijat noudattavat äänestystilanteessa 15.8. vaaliluettelon antamia tietoja.

15.8. jälkeen kirkkoon liittyneet eivät varmasti saa äänestää, koska seurakunta on käsitellyt liittymistä hallinnollisesti vasta myöhemmin. Toisin sanoen seurakuntavaaleissa voi äänensä käydä antamassa henkilö, joka ei kuulu enää kirkkoon, ja kirkkoon kuuluva, mutta liian myöhään siihen liittynyt, ei saa äänestää.

On arveltu, että seurakuntavaaleista tulee valituksia ja pahimmassa tapauksessa koko vaalit voidaan mitätöidä äänestysongelmien takia.