Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Seurakuntavaalit.fi-sivusto vaikenee Jeesuksesta ja Raamatusta

 

Seurakuntavaalien verkkosivut ovat auenneet. Jeesus, Raamattu tai muut kirkon ydinasiat eivät ole esillä sivustolla. Jeesuksen sijaan ”kirkon kaikkia toimijoita yhdistää usko hyvän tekemiseen”. Ehdokkaita etsitään kysymyksellä: ”Mihin hyvään sinä uskot?” Heitä kannustetaan tekemään kirkosta oman näköisensä ja asettumaan ehdolle, jos he haluavat vaikuttaa siihen, mihin kirkko ohjaa rahojaan.

Kirkon tiedotuskeskuksen projektisihteeri Ulla Oinonen, onko ydinasioiden poisjättö tietoinen ratkaisu?

– Tämä on vasta kampanjan ensimmäinen vaihe. Erikseen tulee vielä äänestäjille vaihe ja erilaisia toiminnallisuuksia lisää. Meillä on jo nyt nettisivujen lisäksi Facebook- ja Twitter-tilit ja keskustelua käydään myös blogeissa. Siellä syvennetään teemoja. Ensimmäisessä vaiheissa vain esitellään kampanja ja kerrotaan faktoja vaaleista.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Miksi hyvän tekeminen on nostettu tärkeimmäksi teemaksi vaaleissa?

– Kun tehdään tällaista kampanjaa, valitaan joku näkökulma. Tällä kertaa nostettiin hyvän tekeminen. Kirkko tekee paljon hyvää, esimerkiksi diakoniatyötä. Tietysti voitaisiin valita monta näkökulmaa. Hyvän tekemisessä on myös hengellinen ulottuvuus, siihen tarvitaan uskoa. Tämä lähtee kristillisistä arvoista, eli tee toisille niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän. Ei voi kaikkea ottaa kampanjaan, kuten kolminaisuusoppia tai kaikkia evankeliumeja. Tekeminen ja usko eivät ole eri pooleissa.

– Kampanjalla pitää olla sellainen teema, johon kaikki voivat liittyä. Tämä on positiivinen teema. Meillä on paljon kysymyksiä, jotka aiheuttavat ristiriitoja. Tämä on yhdistävä teema, jota voi syventää omalla hengellisellä pohdinnalla. Kristittyjä on hyvin erilaisia. Yksi syy kuulua kirkkoon on, että haluaa tehdä hyvää, ja se on ihan yhtä hyvä syy kun muutkin.

Mitä tarkoitetaan mainoslauseella ”tee kirkosta oman näköisesi”?

– Yli 80 prosenttia kirkon jäsenistä ei äänestä, toteutuuko silloin demokratia? Erotaanko kirkosta sen takia, että siellä ei tehdä niin kuin haluaisin? Tällä haastetaan vaikuttamiseen. Jokaisen pitäisi saada kokea, että minusta voisi olla luottamushenkilöksi, projektisihteeri Ulla Oinonen sanoo.

Seurakuntavaalit järjestetään isänpäivänä 9. marraskuuta. Ehdokasasettelu päättyy 15. syyskuuta. Vaaleissa läpimenneet valitsevat myös seuraavan kirkolliskokouksen jäsenet.

Seurakuntavaalit.fi-sivustolle pääset tästä linkistä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie