Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Seurakuntien pääsiäinen on draamaa entistä enemmän

 

Ylöjärven seurakunnassa järjestetään pääsiäisvaellus 9.-13.4. Mirjamin roolissa, pääsiäisvaelluksen oppaana, on ollut mm. lastenohjaaja Maria Kujala. Kuva: Ylöjärven seurakunta

Tuorein seurakuntakysely toi julki, että yli puolet seurakunnista järjestää pääsiäisvaelluksen tai -kuvaelman.

 

Kirkon tutkimuskeskus on tehnyt seurakuntakyselyjä neljän vuoden välein. Tuloksista selviää, että vuonna 2011 pääsiäisvaelluksen tai -kuvaelman järjesti 39 prosenttia seurakunnista. Vuonna 2015 vastaava prosentti oli kohonnut 51:een.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Yhtä lailla ovat yleistyneet adventti- ja jouluvaellukset, joita tekevien seurakuntien määrä kohosi neljässä vuodessa 10 prosenttiyksiköllä.

Kirkkonäytelmiäkin nähdään entistä enemmän.

Kirkon tutkimuskeskuksen julkaisema Osallistuva luterilaisuus -selvitys taustoittaa, että seurakuntien kulttuuritoiminnassa draamalla on jo varsin pitkät perinteet.

Yleisimpiä toimintamuotoja ovat Raamatun tapahtumien ympärille rakennetut elämykselliset tapahtumat.

Suurehkot kaupunkiseurakunnat etenkin Espoon hiippakunnan alueella ovat tuottaneet draamatapahtumia selvästi eniten, mutta adventti- tai jouluvaelluksia on koettu merkittävän paljon myös Mikkelin hiippakunnan seurakunnissa.

Seurakuntien kulttuuriantia ovat myös ikoni- ja keramiikkamaalaus, runoillat, virsikaraoke sekä teematapahtumat paikallisten Taiteiden öiden yhteydessä.

Vuonna 2015 erilaisia taidehankintoja oli tehnyt 21 prosenttia seurakunnista ja 34 prosenttia seurakuntayhtymistä. Hankintoihin kuului tauluja, alttaritekstiilejä, kastepuita sekä lähinnä kirkon merkkivuoden kunniaksi tehtyjä tilaussävellyksiä.

Osallistuva luterilaisuus –tutkimuksen kirjoittajat toteavat, että kirkolle aktiivinen musiikki- ja kulttuuritoiminnan edistäminen tarkoittaa mahdollisuuksia tehdä uusia tulkintoja maailmasta ja kristillisestä uskosta:

– Siltojen rakentaminen niihin suomalaisiin, joille jumalanpalveluselämä tai Raamatun lukeminen on vierasta, tulee olemaan entistä tärkeämpi osa kirkon toimintaa.

Osallistuva luterilaisuus –tutkimuksen tekivät Kimmo Ketola, Maarit Hytönen, Veli-Matti Salminen, Jussi Sohlberg ja Leena Sorsa.

 

Aiheet