Etiopialaisten naisten kokemukset Saudi-Arabiassa työskentelystä eivät olleet helppoja. Lähes kaikki kotiapulaiset joutuivat tekemään hyvin pitkiä työpäiviä, yli puolet jopa yli 16 tunnin työpäiviä. Reilusti yli puolet oli kokenut fyysistä väkivaltaa ja seksuaalinen häirintä oli erittäin yleistä, Addis Abebassa toimivan Mekane Yesus -seminaarin johtajuuskoulutuksen dekaani Melkamu Dunfa kertoo tekemänsä tutkimuksen tuloksista. Hän on selvittänyt Etiopiasta Saudi-Arabiaan muuttaneiden siirtotyöläisten oloja.
Melkamu puhui viime perjantaina Mekane Yesus -seminaarin järjestämässä paneelikeskustelussa, jonka aiheena oli naisiin kohdistuva väkivalta. Iltapäivän teemaksi oli valittu iskulause: Tästä päivästä eteenpäin haluamme olla kantamassa oman vastuumme lopettaaksemme naisiin kohdistuvan väkivallan.
Suurin osa etiopialaisista siirtotyöläisistä on 20–30-vuotiaita naisia. He lähtevät arabimaihin kotiapulaisiksi ja muihin vähän koulutusta vaativiin tehtäviin paremman tulevaisuuden toivossa. Asettuminen vieraaseen maahan ja kulttuuriin ei kuitenkaan ole helppoa.
– Kaikki tutkimuksessani olevat naiset kokivat vaikeaksi erot etiopialaisen ja islamilaisen arabikulttuurin välillä. Naiset joutuivat elämään suljettuina kodeissa. Yli 90 prosenttia naisista joutui käyttämään huntua. Monet etiopialaisista naisista ovat taustaltaan kristittyjä, mutta heillä ei ollut minkäänlaista mahdollisuutta oman uskonnon harjoittamiseen tai muiden etiopialaisten kristittyjen tapaamiseen, Melkamu Dunfa kertoi.
Saudi-Arabiasta palautetaan 7 000 etiopialaista joka päivä
Etiopialaisten siirtotyöläisten olot ja heidän paluumuuttonsa ovat olleet esillä viime aikoina Etiopian lehdistöä myöten. Etiopialaisen Reporter-lehden mukaan Addis Abeban lentokentälle saapuu joka päivä 7 000 fyysisesti ja henkisesti loppuun palanutta ihmistä. Kaiken kaikkiaan Saudi-Arabiasta Etiopiaan palautettujen siirtotyöläisten määrä on tällä hetkellä yli 120 000, ja määrän arvioidaan kasvavan jopa 200 000:een.
– Saudi-Arabiassa ja muissa arabimaissa on niiden omien kansalaisten työttömyys lisääntynyt ja se on nostattanut väkivaltaa maissa työskenteleviä siirtotyöläisiä kohtaan. Nyt näissä arabimaissa pelätään arabikevään tapaista nuorten kansannousua, jota olisi vaikea hillitä. Se on yksi syy, miksi tällaisia laajamittaisia karkotuksia on lähdetty tekemään, Mekane Yesus -seminaarissa opettava Kansanlähetyksen lähetystyöntekijä Tuula Siljanen sanoo.
– Saudi-Arabia on maksanut Etiopiaan palautettujen henkilöiden lentomatkat. Heidän vastaanottonsa ja kotiuttamisohjelmansa on puolestaan Etiopian hallituksen vastuulla, Siljanen jatkaa.
Lähes 200 000 naisen asettautuminen ja kotiuttaminen omaan kotimaahansa on suuri haaste Etiopian hallitukselle. Hallitus on perustanut useita vastaanottokeskuksia heitä varten. Uskonnollisilta johtajilta ja liike-elämältä on pyydetty tukea, jotta voitaisiin vahvistaa palaajien asenteita asettua pysyvästi elämään ja tekemään työtä Etiopiassa.