Uusi Tie selvitti uskonnonvapaustilannetta entisen Neuvostoliiton maissa Kaukasuksella ja Keski-Aasiassa alueilla, jossa silkkitie aikoinaan kulki. Esimerkiksi Turkmenistanissa rekisteröimättömät uskonnolliset kokoontumiset ovat jyrkästi kiellettyjä ja uusien uskonnollisten yhteisöjen rekisteröityminen on lähes mahdotonta.
Mustanmeren rannalla sijaitsevan Sotšin olympialaiset ovat herättäneet paljon keskustelua Venäjän ihmisoikeustilanteesta ja pelkoa terroristien iskuista. Venäjän tilannetta seurataan Suomessa mielenkiinnolla, mutta millainen vapaus on entisen Neuvostoliiton maiden kohdalla Mustanmeren ja Kaspianmeren tienoilla?
Tänään ilmestyvässä Uudessa Tiessä esitellään kahdeksan Kaukasian ja Keski-Aasian maata. Georgiaa ja Armeniaa lukuun ottamatta ne ovat kaikki muslimienemmistöisiä maita, joissa on vallalla diktatuuri. Missään näistä maista ei kuitenkaan ole vallassa islamistinen hallitus.
Esimerkkinä Turkmenistan
Viiden miljoonan asukkaan Turkmenistanissa kristittyjä on vain 1,8 prosenttia, heistä suurin osa ortodokseja. Muut seurakunnat ovat erittäin pieni vähemmistö. Muslimeja on väestöstä 96 prosenttia. Perustuslain mukaan maassa on uskonnonvapaus. Käytännössä se on kuitenkin rajoitettu vain sunni-islamiin ja venäläiseen ortodoksikirkkoon. Kaikki muu uskonnollisuus on sorrettua ja syrjittyä. Rekisteröimättömät uskonnolliset kokoontumiset ovat jyrkästi kiellettyjä ja uusien uskonnollisten yhteisöjen rekisteröityminen on lähes mahdotonta.
Maa sijoittui tuoreimmalla Open Doors -järjestön pahimpien kristittyjä vainoavien valtioiden listalla sijalle 20. Tutkimuskeskus Pew Researchin ”Religious Hostilities Reach Six-Year High” -raportin mukaan Turkmenistanissa nimenomaan valtio rajoittaa ankarasti uskonnonvapautta. Sen sijaan yksilöiden, järjestöjen ja ryhmien harjoittama vaino on hyvin vähäistä.