Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Sisäministeri Paula Risikko ja piispat keskustelivat turvapaikanhakijoista ja turvallisuudesta

 

Sisäministeri Paula Risikko tapasi evankelis-luterilaisen kirkon piispoja maanantaina 21.11. Kuva: Kokoomus/Kristian Tervo

Sisäministeri Paula Risikko tapasi maanantaina 21. marraskuuta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoja. Yhtenä tapaamisen aiheena oli tämänhetkinen turvapaikanhakijatilanne.

Sisäministeri ja piispat keskustelivat turvapaikanhakijatilanteen lisäksi myös valmisteila olevan sisäisen turvallisuuden strategian ja toimenpideohjelman valmistelusta.

– Halusin tavata piispoja, jotta voimme yhdessä pohtia millä tavalla kirkko voi olla mukana sisäisen turvallisuuden toimenpideohjelman valmistelussa. Emme tee strategiaa ja toimenpideohjelmaa vain viranomaisia varten, vaan koko yhteiskuntaa varten. Kirkko tekee paljon tärkeää työtä yhteiskunnan eri osa-alueilla, myös ihmisten turvallisuudentunteen lisäämiseksi. Siksi kirkon mukanaolo on hyvin tärkeää, sisäministeri Risikko toteaa.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Suomalainen yhteiskunta on suurten muutosten keskellä: arvot ja asenteet ovat murroksessa, muuttoliike kaupunkeihin kasvaa ja syrjäytyminen on edelleen suuri ongelma.

– Turvallisuus rakentuu arjesta ja arjen teoista. Turvallisuudentunne on heikoin heillä, jotka tuntevat jäävänsä yhteiskunnan ulkopuolelle. Tähän törmäämme kirkossa jatkuvasti, ja taustalla olevien syiden tunnistaminen ja ratkaisujen etsiminen on koko yhteiskunnan kannalta välttämätöntä, arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo.

 

Kielteisen turvapaikkapäätösten saaneiden määrän kasvu puhutti

Myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ja laittomasti Suomeen jäävien määrän kasvu puhutti tapaamisessa. Piispat esittivät vakavan huolensa turvapaikkaprosessin jälkeen yhteiskunnan ulkopuolelle jäävistä ihmisistä.

– Hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolelle muodostuva järjestelmä on viranomaisten ja kirkon yhteinen huoli. Eläminen yhteiskunnan ulkopuolella ilman laillisia oleskelun edellytyksiä ei ole kenenkään etu, sillä syrjäytyminen ja joutuminen rikollisryhmien hyväksikäyttämäksi ovat näille ihmisille todellisia uhkia, ministeri Risikko muistuttaa.

Kirkon ja sisäministeriön näkemykset paperittomien turvapaikanhakijoiden tilanteesta poikkesivat Kari Mäkisen mukaan toisistaan, vaikka suoranaista ristiriitaa näkemysten kesken ei ollutkaan. Kirkko on eri yhteyksissä tarjonnut hätämajoitusta muun muassa paperittomille turvapaikanhakijoille. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg toivoi aiemmin syksyllä, ettei kirkko tarjoaisi hätämajoitusta, koska se antaisi paperittomille väärän viestin. Nerg uskoi paperittomien löytävän tiensä kotimaahan vapaaehtoisesti.

Sisäministeri tapasi arkkipiispan lisäksi Helsingin piispa Irja Askolan, Turun piispa Kaarlo Kallialan, Espoon piispa Tapio Luoman, Tampereen piispa Matti Revon, Kuopion piispa Jari Jolkkosen, Mikkelin piispan Seppo Häkkisen ja Porvoon piispan Björn Vikströminsekä puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Särkiön. Tapaamiseen osallistui myös sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.