Sisäasiainministeri Päivi Räsänen sanoi Radio Dein haastattelussa keskiviikkona, että Suomi tarvitsee hengellistä heräämistä. Hänen Hyvinkään ampumatragedian pintaan nostamat ajatuksensa käynnistivät keskustelupalstoilla ja iltapäivälehdistössä poikkeuksellisen vilkasta ja tunnepitoista keskustelua. Sisäministeri ei peräänny viestistään, mutta haluaa täsmentää lausuntojaan, koska kokee niitä tulkitun osittain virheellisesti.
Erityisesti Räsäsen näkemysten kanssa vastakkaisia mielipiteitä on maustettu reippaalla alatyylillä ja painokkailla erovaatimuksilla. Tyypillisimmissä Räsänen lausuntoja vastustavissa kommenteissa on ehditty tulkita hänen pitävän uskovia – itsensä mukaan lukien – paremmanpuoleisina tai pahuudesta vapaina ihmisinä. Ministeri alleviivaa Radio Deille, että hänen hengellistä herätystä kaivannut ja kristillisten arvojen merkitystä peräänkuuluttanut puheenvuoronsa ei tullut suinkaan ylhäältäpäin.
– En missään nimessä ajattele ja tarkoita, että uskovaiset ihmiset eivät tekisi syntiä tai pahaa. Tiedän itsekin olevani syntinen. Olen itse asiassa kristitty juuri sitä varten, että olen syntinen. Minäkin tarvitsen anteeksiantamusta joka päivä, sisäasiainministeri selventää.
Räsänen näkee paikoin jopa silmittömien reaktioiden kertovan ajasta, jossa elämme. Hän kokee viestin anteeksiantamuksesta istuvan erityisesti tähän tragediasta toiseen tarpovaan aikaan.
– Tässä raadollisessa todellisuudessa, missä elämme, on erityisen tärkeää pitää esillä sanomaa Jeesuksen tarjoamasta armosta ja syntien sovituksesta, Räsänen muistuttaa.
Räsäsen kommenttien arvosteleminen ei ole rajoittunut vain keskustelupalstoille, vaan medianäkyvyyden perässä on ollut myös asemistaan käsin laukovia ihmisiä. Helsingin yliopiston filosofian professori Timo Airaksinen ja eräänlaiseksi valtakunnanateistiksi profiloitunut tähtitieteen professori Esko Valtaoja sekä kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki ovat jo ennättäneet naulata mediatapetille omat kipakat näkemyksensä. Arhinmäki koki perjantaisessa blogissaan ongelmalliseksi ministerikollegan tavan ”sekoittaa uskonnon politiikkaan”.
– Kannanottoa, jossa omaa käsitystä uskonnosta tarjotaan vastaukseksi yhteiskuntaa ravistelevaan väkivaltaongelmaan, voi hyvällä syyllä myös pitää vastuuttomana, kun sen esittää sisäisestä turvallisuudesta vastaava sisäministeri, Arhinmäki politikoi ateistisesta uskonkäsityksestään käsin.
Lue kohua herättänyt Radio Dein haastattelu: ”Sisäministeri Räsänen: Suomi tarvitsee hengellistä heräämistä”
Kuuntele Päivi Räsäsen haastattelu kokonaisuudessaan Radio Dein ohjelma-arkistosta.