Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Sisäministeriön Mankkinen: Terroristijärjestö houkutellut nuoria, jotka eivät tunne uskontoa

 

– Islamfobia huolestuttaa kaikissa Euroopan maissa, sanoo sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen. Hatara uskontojen tuntemus lietsoo enakkoluuloja.

”Peli poikki” -mielenosoituksessa lauantaina Helsingissä viisitoista tuhatta ihmistä vaati rikkomaan hiljaisuuden rasismia vastaan. Tällä viikolla on ryhdytty sanoista tekoihin.

Maanantaina hallitus sopi strategiaistunnossaan, että väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan puututaan lainsäädäntötoimilla sekä vahvistamalla viranomaisten resursseja. Keskiviikkona uskonnollisten yhteisöjen edustajat allekirjoittivat julkilausuman yhteiskuntarauhan puolesta.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Kristittyjen, juutalaisten ja shiia- sekä sunnimuslimien edustajat haluavat osoittaa yhteisellä julkilausumalla, että erilaiset uskonnolliset yhteisöt voivat elää sovinnossa keskenään. Allekirjoittajat sitoutuvat toimimaan omissa yhteisöissään rasismia vastaan.

Uskonnollisten yhteisöjen edustajat muistuttavat, ettei epäluulojen poistamiseksi riitä toisen suvaitseminen. Allekirjoittajat puhuvat uskontojen välisen vuoropuhelun puolesta.

Uskontojen vuoropuhelun edistäminen on osa valtioneuvoston Merkityksellinen Suomessa -toimintaohjelmaa. Sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkisen mukaan uskontojen tulisi näyttää julkisesti esimerkkiä, että niillä on samanlaisia tavoitteita.

Euroopan perusoikeusviraston tekemän tutkimuksen mukaan erityisesti uskontojen edustajiin kohdistuva vihapuhe ja rikollisuus ovat kasvussa Euroopan laajuisesti.

– Juutalaisiin kohdistuva väkivalta kaduilla on selvästi noussut. Islamfobia huolestuttaa kaikissa Euroopan maissa, samoin uskonnollisesti pukeutuneisiin musliminaisiin kohdistuva loukkaava käytös, poimii kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen esimerkkejä tutkimuksen tuloksista.

Mankkinen peräänkuuluttaa kansalaisten perustaitoihin uskontolukutaitoa.

– Uskontolukutaidossa ei tarvitse tuntea yksityiskohtaisesti toista uskontoa, mutta on tärkeätä tietää, mitkä asiat ovat tärkeitä toiselle.Vieraiden uskontojen lukutaidon ohella Tarja Mankinen korostaa oman uskonnon opetuksen merkitystä.

Terroristinen rikollisjärjestö on houkutellut riveihinsä sellaisia nuoria, jotka eivät tunne omaa uskontoansa. Jos ei tunne omaa uskontoa, niin helposti uskoo valheellisia käsityksiä siitä mitä oma uskonto sallii ja mitä ei salli.

Väkivaltasin radikalisoitumisen estämisen ohjelmassa on 36 erilaista toimenpidettä, jotka Tarja Mankisen mukaan ovat menossa eteenpäin.Toimenpiteisiin sisältyy paikallista yhteistyötä ja koulutusta poliisin, koulun, kunnan ja seurakunnan välillä.

Pohjoismaiden ministerit tekivät pari vuotta sitten sopimuksen pohjoismaisesta yhteistyöstä, jossa asiantuntija verkosto vaihtaa tutkimustuloksia, kokemuksia ja käytäntöjä. Lokakuun lopussa järjestetään aiheeseen liittyvä seminaari Suomessa.

Radikalisoitumisen ja vihapuheiden estämisessä sisäministeriön kehittämispäällikkö pitää erityisen tärkeänä nettipoliisin toimintaa. Hallitus on lisännyt voimavaroja nettipoliisin toimintaan sekä vihapuherikosten tutkintaan. Suomi on myös mukana EU-hankkeessa, jossa koulutetaan lisää nettipoliiseja sekä nuorisotyöntekijöitä ennaltaehkäisevään työhön.

Kirsi Rostamon toimittama sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkisen haastattelu Radio Dein Ajankohtaistunnilla torstaina 29.9 klo 9.05 ja 13.05.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)