Kolumbiassa pitkään jatkunut aseellinen konflikti on aiheuttanut paljon tuhoa. Yli kuusi miljoonaa ihmistä on pakotettu jättämään kotinsa, omaisuutensa ja perinteensä. Miguel, 69, on joutunut jättämään kotinsa useita kertoja.
Kolumbia on yksi niistä viidestä maailman maasta, joissa on eniten pakkosiirrettyä väestöä.
Miguel on kotoisin Bolivarin osavaltiosta, mutta jo nuorena hän lähti kotikaupungistaan etsimään uusia työmahdollisuuksia. 22-vuotiaana hän saapui Araucan osavaltioon, jossa hän alkoi viljellä maata saadakseen toimeentulon perheelleen. Siellä hän myös tapasi erään metsätyömiehen, joka tarjosi hänelle työtä.
Miguel otti työn vastaan epäröimättä. Työstä saamansa palkan ohella hän sai myös jatkuvasti tietoa Kansallisesta vapautusarmeijasta (ELN), jonka jäsen hänen työnantajansa oli.
Aivopesu tuotti tulosta
Miguel kertoo: ”Työnantaja alkoi kylvää mieleeni ajatuksia, että olisi tärkeää taistella tulevaa kärsimystä vastaan sekä vapautua tietämättömyydestä ja orjuudesta, joilla valtaeliitti pyrki nöyryyttämään kansaa. Taistelussa olisi tietenkin myös tartuttava aseisiin. Vähitellen innostuin ajatuksesta, ja niin minä nuorena miehenä liityin vallankumousliikkeeseen.”
Miguel liittyi ELN:n joukkoihin helmikuussa 1979 ja toimi sissijoukon jäsenenä viidakossa neljä vuotta. Ensimmäisen tyttärensä syntymän jälkeen hän kuitenkin halusi palata kotiin.
”Siinä tilanteessa tajusin, että olisin voinut kuolla ja tyttäreni olisi jäänyt isättömäksi.”
MIGUEL
”Heidän ei ollut helppo antaa minun lähteä, mutta he tiesivät, että jos joku haluaa lähteä, hän lähtee. Jos lähtijä oli heidän mieleisensä, hän oli halutessaan tervetullut takaisin.”
Miguel jatkoi työtään sissien hyväksi kaupunkialueella kahdeksan vuoden ajan. Lopullisen päätöksen lähteä ryhmästä hän teki erään yhteenoton jälkeen, jossa hän oli vähällä menettää henkensä.
Rukousvastaus ja lupauksen täyttäminen
Miguelin elämä sujui rauhallisesti, kunnes eräs toisen kapinallisryhmän jäsen ilmiantoi hänet ja hänen aiemmat toimensa armeijalle. Armeija alkoi vainota häntä siinä määrin, että hänen oli paettava kodistaan perheensä kanssa. Hän palasi kotiseudulleen Bolivariin. Siellä hänen tyttärensä sairastui.
Vaikka Miguel ei tuskansa keskellä tiennyt, kuinka rukoilla, hän kuitenkin rukoili näin: ”Herra, jos sinä olet parantava Jumala, paranna tyttäreni, ja minä lupaan palvella sinua.”
Miguelin elämässä alkoi uusi taistelu.
Kun Miguel sitten näki, kuinka Jumala paransi hänen tyttärensä, hän halusi täyttää lupauksensa. ”Kävin kristillisessä kirkossa ja siellä minulle kerrottiin evankeliumi. Yllättäen huomasin ajatusmaailmani muuttuneen.”
Tämän prosessin aikana Miguelin elämässä alkoi uusi taistelu – tällä kertaa hänen omassa kodissaan, sillä hänen vaimonsa vastusti uskonasioita.
Herra antoi, Herra otti
”Vaimoni lähti kodistamme. Jäin isäksi ja äidiksi tyttärillemme, taistelemaan heidän puolestaan”, Miguel kertoo.
Etsiessään taas kerran pakopaikkaa Miguelin onnistui ihmeellisesti saada yhteys ex-vaimonsa perheeseen. Kun Miguel kertoi heille halustaan palata Araucaan, he lähettivät hänelle ja hänen tyttärilleen rahaa, niin että he pystyivät palaamaan kotiinsa. Paluu oli paitsi fyysinen myös hengellinen.
”Tunnen sissijoukkojen jäseniä ja johtajia, jotka – kiitos evankeliumin – ovat nyt pastoreita.”
MIGUEL
Miguel kertoo: ”Kodin tilanteen takia olin etääntynyt uskonasioista. Kun tulin takaisin Araucaan, löysin nykyisen seurakuntani, jossa sain kuulla uudelleen evankeliumin. Siellä sain pyytää ja uskoa syntini anteeksi, siellä minut kastettiin, ja siihen seurakuntaan kuulun tänäkin päivänä.”
Uuden vainon jälkeen evankelioimaan
Palattuaan kotiin Miguel tajusi, että vaikka hänen ei enää tarvinnut paeta lainsuojattomia ryhmiä eikä armeijaa, häntä vainottiin nyt hänen uskonsa takia: ”Kaikissa Araucan kylissä sissijärjestö FARCin jäsenet alkoivat tappaa pastoreita ja vainota seurakuntaa. He sulkivat kirkkoja ja kielsivät evankeliumin julistamisen. He tappoivat kaikki, joiden näkivät saarnaavan kylissä.”
Miguel tietää syyn hyökkäyksiin: ”Julistuksemme takia ihmiset alkoivat lähteä järjestön joukoista ja kääntyä kristinuskoon. Tunnen sissijoukkojen jäseniä ja johtajia, jotka – kiitos evankeliumin – ovat nyt pastoreita. He ovat kertoneet vainonneensa meitä, koska veimme heiltä väkeä.”
Tilanne muuttui vasta sitten, kun armeija tuli kaupunkiin ja ajoi sissit pois. Sen jälkeen kirkot avattiin ja kristityt saivat taas kokoontua palvelemaan Jumalaa ja laulamaan ylistyslauluja. Näin sissikomentaja Miguelista tuli lopulta Jumalan lauluntekijä.
Miguel toteaa, että hänen Open Doorsilta saamansa työpaja- ja raamattukoulutus on ollut todella tärkeää: ”Opin paljon. Sain runsaasti hyvää materiaalia, jonka avulla opin saarnaamaan. Nykyisin julistan evankeliumia kaikkialla maassamme.”
Kuuntele podcast
Katso video
Lue lisää kristittyjen tilanteesta Kolumbiassa.