New Yorkin kaksoistornien sortuessa vuonna 2001 al-Qaidoja oli yksi. Nyt, Irakin ja Afganistanin sotien jälkeen, niitä on kuusi.
Pohjois-Afrikassa toimiva Islamilaisen Maghrebin al-Qaida (AQIM) on syyllistynyt sieppauksiin ja itsemurhaiskuihin laajalla alueella Algeriasta Maliin. Järjestö on rakentanut jalansijaa Libyassa sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafin kukistaneet kapinalliset syöksivät maan sekasortoon tapellessaan keskenään.
Somaliassa vaikuttava al-Shabaab ja syyrialainen Jabhat al-Nusra ovat pitkälti nationalistisia liikkeitä, mutta iskut ulkomaille eivät ole niillekään mahdoton ajatus. Al-Shabaabin hyökkäyksissä Itä-Afrikassa on jo kuollut kymmeniä ihmisiä.
Al-Qaida on tarkka nimensä käytöstä: vain Bin Ladenin linjan mukaisesti toimivat järjestöt ovat saaneet ”lisenssin”. YK:n turvallisuusneuvoston ylläpitämällä pakotelistalla on kuitenkin yhteensä 69 ryhmää, jotka maailmanjärjestön mukaan toimivat yhteistyössä al-Qaidan kanssa.
Liittolaisista väkivaltaisin on vuonna 2002 perustettu nigerialainen Boko Haram, joka on islamilaista valtiota luodessaan surmannut satoja ihmisiä Nigeriassa, Nigerissä, Tšadissa ja Kamerunissa.
Lue koko artikkeli: Suomenkuvalehti.fi