Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Sleyn Luther-kirkon alttariristi löytyi – kannetaan kävellen Turusta Helsinkiin

 

Kadoksissa ollut alttariristi on peräisin vuodelta 1931. Kuva: Silja-Kaisa Pöyliö.

Yli satavuotias Helsingin Luther-kirkko joutui 1990-luvulla väistymään omista tiloistaan. Muuton yhteydessä kadonnut alttariristi löydettiin 30 vuoden jälkeen.

Luther-kirkon väistyttyä Fredrikinkadun kirkkorakennus tunnettiin lähinnä ravintola- ja yökerhotoiminnasta. Nyt rakennus on palautettu Sleyn (Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys) käyttöön.

1990-luvun poismuuttorytäkän yhteydessä kadoksiin joutui alttariristi, joka nyt, lähes kolme vuosikymmentä myöhemmin, on löydetty turkulaisen yksityisasunnon säilytyskellarista. Seuraavaksi risti palautetaan takaisin alkuperäiseen kotiinsa.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Kotimatka alkaa 6. toukokuuta kello 18 Turun Tuomiokirkon portailta, kun vapaaehtoiset kantavat alttariristin takaisin Helsinkiin.

– Aiomme taittaa matkan jalan, satoi tai paistoi, sillä näin käsittämätön tarina ansaitsee arvoisensa lopun. Ristin kantaminen takaisin kotiin on paitsi symbolinen ele, myös ainutlaatuinen kokemus monelle, kommentoi Sleyn Luther-kirkon vastaava teologi Martti Haverinen tempausta.

mukaan toivotaan Sleyn tiedotuksen mukaan suurta osanottajajoukkoa. Matkaa kertyy 163 kilometriä ja kantajia on ilmoittautunut tähän mennessä 11.

– Saattueeseen ovat tervetulleita kaikki yllytyshullut ja elämyshakuiset ristinkantajat ikään tai fyysiseen kuntoon katsomatta. Mukaan saa tulla kantamaan tai kannustamaan, rohkaisee Martti Haverinen.

Omalle paikalleen Fredrikinkadulla sijaitsevaan Luther-kirkkoon risti nostetaan 14. toukokuuta. Sleyn käyttöön palautetun kirkon viralliset avajaiset pidetään 15.5.

Ilmoittautuminen ristinkantotempaukseen on käynnissä osoitteessa takaisinkotiin.fi, josta löytyy myös Luther-kirkon historiaa ja muuta tietoa aiheesta.

 
Artikkelibanneri perussanoma

Aiheet