Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

SLN:n puheenjohtaja: Konservatiivisten luterilaisten lähetysjärjestöjen tulevaisuus huolestuttaa

 

Suomalaiset tekevät lähetystyötä kaikkialla maailmassa. Kuva Meksikosta. Kuva: sxc.hu

Kirkon herätysliikkeissä pelätään seurakuntien lähetystyöhön kohdistamien talousarviomäärärahojen menettämistä. Lähetysjärjestöjen saamat vapaaehtoisten lahjoitukset näyttävät kuitenkin pysyneen hyvällä tasolla.

Jos konservatiivisiin luterilaisiin lähetysjärjestöihin kohdistuva painostus jatkuu, luterilaiset yksilöuskovat ja jopa kokonaiset seurakunnat saattavat alkaa lahjoittaa kirkon ulkopuolisille järjestöille, Suomen lähetysneuvoston puheenjohtaja Timo Reuhkala pelkää. Hän viittaa niihin luterilaisessa kirkossa vaikuttaviin tahoihin, jotka haluaisivat, että kirkolla olisi vain kaksi virallista lähetysjärjestöä: Lähetysseura ja Suomen Pipliaseura. Syynä on se, että viisi muuta järjestöä suhtautuvat kielteisesti joko naispappeuteen tai homoseksuaalisuuteen tai molempiin.

– Jos luterilaista moniäänisyyttä vähennetään, se avaa ovia helluntailaistaustaisille tunnustustenvälisille järjestöille, luterilaisen medialähetysjärjestö Sanansaattajien kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Reuhkala sanoo tämän viikon Ristin Voitto -lehdessä. Reuhkalan tarkoittamia tunnustustenvälisiä järjestöjä ovat muun muassa IRR-TV, Patmos, Operaatio Mobilisaatio ja Israelin ystävät.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Vantaan seurakunta päätti joulukuussa, ettei talousarviomäärärahoja enää suunnata viidelle konservatiiviselle luterilaiselle lähetysjärjestölle eli lähetysyhdistys Kylväjälle, Sanansaattajille, Kansanlähetykselle, Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykselle (Sley) tai ruotsinkieliselle SLEF:lle.

Kirkon konservatiivisten lähetysjärjestöjen saama kielteinen julkisuus huolestuttaa Reuhkalaa, vaikka vielä siihen ei näytä olevan syytä. Esimerkiksi Kansanlähetyksen ja Sleyn seurakunnilta saamat talousarviomäärärahat kasvoivat vuonna 2012.

Myös lähetysneuvoston jäsenjärjestöjen saama vapaaehtoinen kannatus on viime vuosina ollut hyvällä tasolla, ja neuvoston puheenjohtajan Reuhkalan mukaan kuluva vuosikin näyttää hyvältä.
– Sansalla ja useilla muilla järjestöillä vapaaehtoiset kannatukset ovat kasvaneet viime vuodesta, mutta kokonaisuutta on vielä vaikea sanoa. Arvioin, että vapaaehtoiskannatus on lievässä kasvussa edelleen.

 

Lue Seurakuntalaisen lokakuinen uutinen lähetystyöhön suunnatuista varoista täältä.

Tilasto lähetystyöhön käytettävistä varoista Suomen lähetysneuvoston sivuilla.