Hyvät: Abraham Stilleristä kirjan kirjoittanut Rony Smolar: ”Hän halusi antaa muille enemmän kuin oli itse saanut” Yleinen: Pappi Pauli Selkee: ”Kirkon tulisi pysyä Raamatun opetuksissa”

Somemyrskyjen pelko rajoittaa sanan- ja uskonnonvapautta

 

Sanan- ja uskonnonvapauden tila Suomessa on heikentynyt, mikä näkyy esimerkiksi kristillisten viittausten karsimisena kouluista.

Gospelmuusikko Pekka Simojoen koulukeikka aiheutti viime syksynä mediakohun. Syynä oli se, että hämeenlinnalaisen koulun uskonnottoman oppilaan äiti teki valituksen yhdenvertaisuusvaltuutetulle siitä, että hänen lapsensa oli kuullut Jeesus-lauluja.

Hämeenlinnan kaupunkia suositeltiin maksamaan sakkoja 1 500 euroa, mutta kaupungin sivistyslautakunta päätti jättää hyvityksen maksamatta. Uskonnon- ja sanavapauden asemasta on väännetty kättä aiemminkin. Päivi Räsänen joutui muutama vuosi sitten käräjille Raamattuun perustuvista näkemyksistään. Jupakan seurauksena perustettiin Sanan- ja uskonnonvapaus ry.

Karas-Sana neliöb. 20.-26.1.

– Suunta oli aika selkeä, että jos me kristityt ja muut sanan- ja uskonnonvapautta arvostavat suomalaiset emme toimi yhdessä ja nosta ääntä perusoikeuksien puolesta, niin sitten voi tulla ’sakkoa, putkaa, linnaa’, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Koivula.

– Meillä on korostunut negatiivinen uskonnonvapaus. On uusi tilanne, että uskonnonvapauden ja kristillisyyden puolesta pitää taistella, että saamme olla olemassa.

Somen armottomuus vaientaa erimieliset

Pekka Simojoki on kiertänyt kouluja jo pitkään. Hän on huomannut, että kouluissa on tultu viime aikoina hyvin varovaisiksi kristinuskon suhteen.

– Ajatellaan, että on parempi, ettei ole sitten mitään. Mutta se vie meiltä enemmistön oikeuden. Mitä sananvapautta sellainen on? gospelmuusikko kysyy.

– Kun Suomeen tulee jokin megatrendi, niin kukaan ei uskalla olla eri mieltä – ihan pelkästään sen takia, että some on armottomin ja siellä saa perusteellisesti turpiin. Pääsee helpommalla, kun on hiljaa.

Vaikeneminen ei ole kuitenkaan hyväksi. Jos sallitaan vain yhdenlaiset näkemykset, on Simojoen mukaan vaarana totalitarismi. Sen tuhoja on nähty historiassa moneen otteeseen.

Toivoa kuitenkin on vielä, sillä suomalaiset eivät niele kaikkea mukisematta. Kun kirkkonummelainen koulu perui barokkikonsertin Händelin Messiaan uskonnollisten viittausten vuoksi, monet älähtivät.

– Suomalaisessa enemmistössä, joka ei välttämättä edes käy kirkossa, maalaisjärki on herännyt ja ihmiset ovat tajunneet, mihin tätä maata ollaan viemässä. Meiltähän viedään yleissivistyskin pois, Simojoki sanoo.

”Elämää ei voi elää suljetuin silmin”

Susanna Koivulan mielestä olisi tärkeää löytää tasapaino negatiiviseen ja positiiviseen uskonnonvapauteen esimerkiksi koulujen toiminnassa.

– On tärkeää, että oppilaat, jotka haluavat laulaa Jeesus-lauluja ja viettää oikeaa pääsiäishetkeä koulussa, voivat sen tehdä, ja jos joku ei halua osallistua, hänellä on jotakin muuta.

Pekka Simojoen mukaan hämeenlinnalaisessa koulussa oli ollut rinnakkaisohjemaa hänen konserttinsakin aikana, mutta lapsi, jonka äiti haki korvauksia, ei ollut jostain syystä mennyt sinne.

– Itseäni jotenkin ihmetyttää ja vähän säälittääkin, että lapset yritetään varjella tällaisesta. Eihän elämää ole mahdollista elää suljetuin silmin.

Kouluihin menoa ei ole vielä kielletty gospelmuusikolta. Simojoki aikoo kuitenkin olla vastaisuudessa tarkempi, ettei ikävä tilanne pääse toistumaan.

Pekka Simojoki ja Susanna Koivula ovat vieraana IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Ohjelma esitetään antennitalouksien Alfa-kanavalla 16 lauantaina 25.1. klo 21.00. Toimittajana Jori Asikainen.

Ohjelma on katsottavissa veloituksetta myös Permanto-suoratoistopalvelusta.

Elina Uusikylä