Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Soramies kiistää: En ole rikkonut pappisvalaa

 

Risto Soramies valittiin Lähetyshiippakunnan piispaksi keväällä. Kuva Vuokko Vänskä

Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli päätti keskiviikkoisessa istunnossa, että rovasti Risto Soramies pidätetään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappisvirasta. Päätös pantiin täytäntöön heti. Soramies pidätetään virasta siksi aikaa, kun pappisviran velvollisuuksien rikkomiseen liittyvää asiaa tutkitaan.
Soramiehen epäillään rikkoneen pappisviran velvollisuuksiaan ryhtymällä Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan, eli Luther-säätiön, piispan virkaan.
Tampereen tuomiokapituliin toimittamassaan kirjallisessa vastineessa Soramies kiistää rikkoneensa pappisviran velvollisuuksia. Liettuasta tavoitettu Soramies kertoi Seurakuntalainen.fi:lle, ettei hän ole rikkonut pappisvalaa.
– Päinvastoin olen pitänyt sen. Pappisvalassani olen luvannut pysyä uskollisesti Jumalan pyhässä sanassa ja kirkon tunnustuksessa, Soramies sanoo.

Risto Soramies huomauttaa, että pappisvalassa luvataan uskollisuutta Jumalan sanalle ja tunnustukselle, eikä ensi sijassa piispalle tai kirkolle.
– Tietysti on luonnollista ja oikein, että pappi kunnioittaa esimiestään. Mutta jos on valittava tunnustuksen ja esimiehen välillä, silloin on oltava kuuliainen tunnustukselle, Soramies selittää.

Soramiehen mielestä kirkkojärjestykseen vetoamista käytetään väärin.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

– Kirkkojärjestyksenkin varsinainen asia on tunnustuspykälä, ei organisaatio. Tietysti tunnustusta ylläpitämään tarvitaan organisaatio ja omat säännöt, mutta kirkkojärjestyksenkin varsinainen ydin on tunnustuspykälä, Soramies toteaa.
Tampereen tuomiokapitulin mukaan sillä on perustellut syyt epäillä Risto Soramiehen rikkoneen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappisviran velvollisuuksia. Siksi tuomiokapituli päätti pidättää hänet pappisviran toimittamisesta, kunnes asia on tuomiokapitulissa ratkaistu. Tampereen tuomiokapituli käsittelee asiaa vielä syksyn aikana.

Myös Matti Väisänen menetti pappisoikeutensa, kun hänet vihittiin Luther-säätiön piispaksi.