Elämäntaito: Psykologi Pirjo Alajoki: Kriisi ei ole umpikuja vaan läpikulkupaikka

Sosiaali- ja terveysministeriön leikkaukset puolittivat Merimieskirkon tuen – sosiaalityö ulkomailla supistuu, mutta ei lopu

 

Merimieskirkon sosiaalityö on kriisejä ennaltaehkäisevää ja kustannuksia säästävää. Kuva: Paula Virta/Merimieskirkon kuvapankki

Merimieskirkon sosiaalityö ulkomailla supistuu, mutta jatkuu nykyisissä toimintamaissa.

Suomen Merimieskirkko on jo 150 vuotta tukenut suomalaisia maailmalla. Suomen hallituksen päättämien säästötavoitteiden mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on puolittanut Merimieskirkolle osoitetun sosiaalityön STEA-avustuksen noin 600 tuhannesta eurosta hieman alle 300 tuhanteen euroon.

Tuen rajun leikkauksen vuoksi Merimieskirkko ei voi enää tarjota sosiaalityön palveluita yhtä laajasti kuin tähän saakka. Vuodenvaihteessa Merimieskirkko joutui lopettamaan sosiaalityön Kreikassa ja jättämään uusimatta kahden määräaikaisen sosiaalikuraattorin työsuhteet Belgiassa ja Isossa-Britanniassa.

IK-opisto neliöb. 17.2.-2.3.

Merimieskirkon sosiaalityö ei kuitenkaan lopu kokonaan, vaan se jatkuu toimintamaissamme Saksassa, Benelux-maissa, Isossa-Britanniassa ja Espanjassa. Sosiaalikuraattoreita on tällä hetkellä yhteensä kuusi.

– Ulkomailla tehtävän sosiaalityön tuen huomattava väheneminen tapahtuu samaan aikaan kun kansaneläkkeiden maksu monelle ulkosuomalaiselle lakkaa. Nämä toimenpiteet heikentävät ulkomailla asuvien ja liikkuvien suomalaisten tilannetta, sanoo Merimieskirkon pääsihteeri Hannu Suihkonen.

Sosiaalityöllä ennaltaehkäistään kriisejä

Merimieskirkon sosiaalityö ulkomailla tähtää etenkin ulkosuomalaisten, mutta myös muiden ulkomailla olevien suomalaisten ja liikkeellä olevien ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja lisäämiseen.

– Merimieskirkon tarjoamalla kokonaisvaltaisella matalan kynnyksen tuella pidetään huolta koko perheestä. Lapsi-, nuoriso-, seniori- ja perhetyö ulkosuomalaisten parissa vähentää suomalaisten yksinäisyyden, turvattomuuden ja ulkopuolisuuden kokemusta, taustoittaa Merimieskirkon sosiaalityön koordinaattori Valtteri Salmi.

Sosiaalialan ammattilaiset tunnistavat hiljaisia signaaleja ja haavoittuvassa asemassa olevia. Heidän tekemänsä työ on turvallista, oikein suunnattua ja vaikuttavaa. Ennakointi ja varhainen tuki ennaltaehkäisevät syrjäytymistä ja kriisejä ja siten pienentävät yksilölle ja yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia pitkällä aikavälillä.

Merimieskirkon työssä hyödynnetään monipuolisia menetelmiä, kuten palveluohjausta ja yksilöohjausta. Henkilökohtaisella tuella tarjotaan konkreettista apua ja tukea elämän ongelmatilanteisiin. Vaikeissa ja etenkin kriisitilanteessa Merimieskirkon tarjoama omakielinen apu on korvaamatonta.