Tutkimusnäyttö nuorten runsaan sosiaalisen median käytön ja masennuksen yhteydestä on vahvaa. Kuinka vähentäisimme nuortemme ruutuaikaa?
”Yhdysvallat käy läpi katastrofaalista mielialahäiriöiden aaltoa (ahdistus ja masennus) – – Tämä kriisi ilmaantui yhtäkkiä. Siitä ei ollut merkkejä ennen vuotta 2010, mutta vuoteen 2015 mennessä se oli kaikkialla täyttäen nuorten ja yliopisto-opiskelijoiden mielenterveyskeskukset. Kriisi ilmeni tarkalleen samoina vuosina, kun amerikkalaiset nuoret saivat älypuhelimet ja heistä tuli sosiaalisen median alustojen kuten Instagramin käyttäjiä.”
Näin lausui tunnettu sosiaalipsykologi Jonathan Haidt Yhdysvaltain senaatille toukokuussa 2022. New Yorkin yliopistossa professorina toimiva Haidt on tutkinut moraalipsykologiaa vuodesta 1987 saakka.
Haidt alkoi havaita noin vuoden 2014 paikkeilla, että jokin on pielessä. Hän alkoi kerätä yhteen akateemisia tutkimuksia nuorten mielenterveydestä ja sen suhteesta sosiaaliseen mediaan. Haidt on sen jälkeen julkaissut muun muassa kaksi laajaa nuorten mielenterveysongelmia ja sosiaalista mediaa koskevaa metatutkimusta.
Kriisi koskettaa molempia sukupuolia, mutta on huomattavasti voimakkaampi tytöillä.
Haidtin mukaan sosiaalisen median käyttö ja nuorten mielenterveysongelmat ovat yhteydessä toisiinsa. Mielenterveysongelmat ovat kasvaneet kymmenessä vuodessa 50–150 prosenttia, riippuen häiriöstä ja sukupuolesta. Kriisi koskettaa molempia sukupuolia, mutta on huomattavasti voimakkaampi tytöillä. Vuonna 2020 jopa 25 prosenttia amerikkalaistytöistä oli kärsinyt masennusoireista viimeisen vuoden sisällä. Vastaava luku oli 12 prosenttia vuonna 2009. Ongelma ei koske vain Yhdysvaltoja. Lähes samanlaisia tutkimustuloksia on saatu muualta länsimaista.
***
Haluatko lukea koko artikkelin? Lue se Uuden Tien verkkolehdestä.