Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Sosiaalisessa mediassa vilkas keskustelu Suvivirrestä

 

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan Suvivirttä koskeva linjaus on poikinut vilkkaan keskustelun sosiaalisessa mediassa. Oikeusasiahiemen mukaan kouluissa voidaan vapaasti laulaa Suvivirttä, koska laulaminen ei ole uskonnonharjoittamista.

Kirkollista elämää seuraavien ja kristillisiä arvoja korostavien medioiden kommenttipalstoilla Pajuojan päätös saa runsaasti kiitosta, mutta myös kriittisiä kommentteja uskalletaan esittää.

Radio Dei uutisoi keskiviikkoaamuna Pajuojan Suvivirttä koskevasta ratkaisusta. Uutislinkin julkaiseminen radiokanavan Facebook-sivuilla on kirvoittanut runsaasti kommentteja. Valtaosa kommentoijista kiittelee oikeusasiamiehen ratkaisua:

”Hienoo, on sitä [Suvivirttä] kaivattukin suomalaisiin kouluihin takaisin. Sehän on perinne.”

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

”Suomi on kristilliseen arvopohjaan perustuva demokraattinen valtio, jossa mielestäni ilman muuta saa laulaa suvivirttä riippumatta siitä pahoittaako pieneen vähemmistöön kuuluvat muslimit tai ateistit tai ketkä vaan mielensä.”

”Alunperin suvivirttä ja joulukuvaelmaa eivät vastustaneet maahanmuuttajat vaan ihan kantasuomalaisten lasten vanhemmat, jotka eivät kuulu kristillisiin yhteisöihin.”

”Mielestäni kyse on ateistisista opettajista ja rehtoreista, jotka eivät itse pidä Suvivirrestä, ja he käyttävät tekosyynä sitä, että muslimit saattavat loukkaantua.”

”Tässä oli kai kyse siitä, että joku ei-suvivirsi -henkilö vaivautui suvivirrestä äärimmäisyyksiin. Luultavasti kaikki lapset mieltävät suvivirren ihanana hymninä, joka ylistää kesää, ja lomaa koulusta! Sehän on ihanaa!”

”Toivottavasti myös joulunäytelmä saa edelleen säilyä Suomen kouluissa!”

Kotimaa24-sivuston aihetta käsittelevä uutinen herätti myös kriittisiä äänenpainoja apulaisoikeusmiehen päätöstä ja sen perusteluja kohtaan:

”Mielestäni virren uskonnollinen luonne ei vähene, kun sitä lauletaan profaanissa tilaisuudessa.”

”Suomalaisten kotien kansallisiin perinteisiin ei kuulu ahkera kirkossakäynti, joten ei ole perustelua ´sosialiseerata´ kouluille uskonnonharjoitusta, joka kuuluu kodeille (jos on kuuluakseen) ja seurakunnille.”

”Koulujen tehtävään ei kuulu minkään yksittäisen uskontokunnan uskonnon harjoittaminen ja lapsen kehitys ei siitä millään tavalla kärsi, että kouluissa ei harjoiteta uskontoa.”

Opetushallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa uskoo Pajuojan linjauksen rauhoittavan tilannetta kouluissa ja helpottavan etenkin rehtorien asemaa.

– Uskon, että tämä selkiyttää tilannetta. Koulun ja rehtoreiden ei tarvitse enää miettiä asiaa. Voidaan pitää kiinni tästä perinteestä. Koulun tehtäviinhän kuuluu myös pitää yllä suomalaisia perinteitä. Suvivirsi on osa suomalaista kulttuuria ja perinnettä, Sarkomaa kommentoi päätöstä.

Radio Dein Facebook-sivut

Kotimaa24:n uutiseen liittyvä keskustelu

Lue Seurakuntalainen.fi:n uutisjutut aiheesta:

”Apulaisoikeusasiamies: Suvivirsi kevätjuhlassa ei ole uskonnollinen”

”Sarkomaa: Rehtoreiden ei enää tarvitse miettiä Suvivirren boikotointia”

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa