Hongkongin evankelis-luterilaisessa kirkossa työskentelee tuhat sosiaalityöntekijää. Päihteiden käyttäjiä autetaan kristillisin ohjelmin, joissa kuntoutuja sitoutetaan seurakunnan toimintaan ja sen myötä uuteen lähimmäisten verkostoon.
Ohjelma oli tiivis, kun julistustyön koordinaattori Teija Ojala tutustui kaksi viikkoa Hongkongin evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Suomen Lähetysseuran vaihto-ohjelman matkalle osallistui Ylöjärven seurakunnasta myös nuorisotyönohjaaja Mikko Huuhtanen.
Suomalaisvieraiden isäntänä toimi Hongkongissa sosiaalityöntekijä Mr Wong, joka oli viime vuonna viikon Ylöjärvellä ja viikon Raumalla.
Hongkong on Kiinan erityishallintoalue ja yksi maailman tärkeimmistä talouden keskuksista.
– Yllätyin kuullessani, että kirkossa työskentelee peräti tuhat sosiaalityöntekijää. Heitä tarvitaan kirkon sosiaalipalveluyksiköissä, joita on räätälöity mm. päihdekuntoutujille, vammaisille ja ikäihmisille.
Kirkolla on myös omia lastentarhoja ja kouluja.
– Koska Hongkongissa ei ole julkisia sosiaalipalveluita, erityishallintoalueen hallitus myöntää rahoitusta niitä tarjoaville. Hallitus on tarkka esimerkiksi turvallisuussäännösten noudattamisesta, mutta ei puutu vakaumuksellisiin asioihin.
Kristityn suuri valinta
Hongkongilaisista on kristittyjä kymmenisen prosenttia.
– He ovat sydämessään tehneet tietoisen valinnan kääntyä Jeesuksen seuraajiksi, mikä on useimmille ollut suuri päätös. Suomen kaltaista suvun perintöä heillä ei ole.
Huipputeknologian ja bisneksen metropolissa ihmisten arvomaailma on äärimmäisen kilpailu- ja rahakeskeinen.
– Vanhemmat tavoittelevat pienokaisilleen paikkoja huipputason lastentarhoista ja kouluista, jotta nämä aikanaan pääsisivät maineeltaan parhaimpiin yliopistoihin. Ihmisen arvo on siinä, miten hienon auton hän omistaa ja minkä luksusalueen huippuasunnossa hän asuu.
Tässä maailmassa kirkon sosiaalityöntekijän tehtävä on Mr Wongin mukaan puhtaasti kutsumusammatti. Palkka on äärimmäisen vaatimaton.
Turvaverkosto seurakunnasta
Kirkon sosiaalipalveluyksiköissä vieraillessaan Teija Ojala havaitsi teknologian runsauden ja edistyksellisyyden, joista Suomessa ollaan kaukana.
– Esimerkiksi vanhainkodeissa oli käytössä suurten televisioruutujen kokoisia kosketusnäyttöjä, joilla ikäihmiset pelasivat muistipelejä.
Kirkon järjestämää huumevieroitusta järjestetään suljetulla saarella.
– Siellä vietetyn hoitojakson jälkeen kuntoutujat siirtyvät asumaan kristilliseen kotiin. Ohjelmaan kuuluu säännöllisesti Raamattu-hetkiä sekä lopulta seurakuntayhteyden etsintä.
– Seurakunnan myötä kuntoutujat saavat ympärilleen välittävien ihmisten turvaverkoston.
Tilaa ja rauhaa
Suomeen palattuaan Teija Ojala näki uudella tavalla ympäristönsä ihanan väljyyden.
– Ahtaassa Hongkongissa oli kaikkialla äärimmäisen vähän tilaa. Kodit ja toimistot, jopa työpöydät, olivat pieniä, vieri vieressä.
– Mr Wongille oli jäänyt Suomesta mieleen se, miten erityisellä tavalla seurakunnat ottavat huomioon yksittäisen ihmisen. Hongkongissa on tapana tehdä päätökset ajatellen ensimmäiseksi valtiota, sitten perhettä. Yksilöä ei juuri noteerata.