Viime viikolla alkanut sota Ukrainassa on mullistanut kymmenien miljoonien ukrainalaisten elämän. Jo miljoona ihmistä on paennut maasta ja koteihinsa jääneet elävät kauhun keskellä.
Ahdingon keskellä kristittyjen tehtävä toivon tuojina on noussut entistä tärkeämmäksi, sillä moni etsii nyt turvaa Jumalasta.
– Vietin viime yön pommisuojassa. Siellä oli kylmä ja haju oli hirveä. Lapset ja aikuiset itkivät ja koirat ulvoivat pelosta rakettien räjähdellessä, kuvaili FEBC-Ukrainan radio-ohjelman juontaja tilannetta Kiovassa 25. helmikuuta. FEBC on Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) yhteistyökumppani.
Miljoonat ukrainalaiset kärsivät parhaillaan sodan julmuuksista. Kun äidit ja lapset sekä vanhukset piileskelevät pommisuojissa, armeija ja vapaaehtoiset koettavat puolustaa maata parhaan kykynsä mukaan. Urheasta puolustautumisesta huolimatta tilanne näyttää synkältä; ovathan vastassa Venäjän ja Valko-Venäjän massiiviset sotajoukot.
Samaan aikaan, kun konflikti kylvää pelkoa ukrainalaisten ja sotaa ulkopuolelta seuraavien mieliin, tapahtuu kaiken kaaoksen ja kauhun keskellä jotain, mikä ei näy uutisissa: Jumala tekee hiljaista mutta vakuuttavaa työtään rintamalla ja ihmisten sydämissä.
Ukrainalaiset ovat avoimia evankeliumille
FEBC-Ukrainan mukaan ihmisten avoimuus evankeliumille on ennennäkemätöntä. Järjestön työntekijät ovat johdattaneet elämälleen pohjaa etsiviä Jeesuksen yhteyteen kaduilla ja pommisuojissa sekä sosiaalisen median kautta. Lisäksi tuhannet sodan järkyttämät ihmiset soittavat päivittäin radioasemille ja pyytävät esirukousta. Monella äidillä on hätä rintamalla olevien lastensa puolesta.
– Olemme uupuneita, mutta työskentelemme taukoamatta. Emme voi lopettaa nyt, puheluihin vastaava työntekijä kertoo.
Sotatila on herättänyt Ukrainan kristityt auttamaan ja kertomaan rohkeasti evankeliumin toivosta hätää kärsiville.
– Niin kauan kuin minulla on pääsy internetiin, julkaisen lyhyitä viestejä, joissa rohkaisen ihmisiä antamaan elämänsä Jeesukselle, Kiovasta pakenemaan joutunut FEBC-Ukrainan radio-ohjelman juontaja kirjoitti.
Sansan yhteistyökumppanien työntekijät ovat pyrkineet auttamaan ukrainalaisia myös muilla tavoin. TWR:n Ukrainan johtaja on jakanut ihmisille polttoainetta ja ruokaa. Hänen perheensä on syönyt vähemmän, jotta he ovat voineet antaa enemmän tarvitseville.
Maailman kristityt heräsivät rukoilemaan
Hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt Venäjän ja Valko-Venäjän kristittyjä. Monet ovat valmiita tarjoamaan apua kotimaastaan pakeneville ukrainalaisille.
– Inkerin kirkon seurakunnat antavat Ukrainan pakolaisille humanitaarista apua. Ne yrittävät avata ovet kaikille, keskustella, lukea Jumalan Sanaa ja laulaa virsiä ihmisten kanssa, Inkerin evankelis-luterilaisen kirkon Karjalan rovastikunnan tiedottaja Oksana Dyba kertoo.
Kristityt maailmanlaajuisesti ovat heränneet rukoustaisteluun Ukrainan puolesta. Ylivoimaisen vihollisen edessä ei ole vahvempaa asetta kuin rukous. Jumala onkin auttanut ja puuttunut asioiden kulkuun ihmeellisesti.
Ukrainasta on viestitelty, miten luodit eivät ole osuneet ja raketit eivät ole räjähtäneet iskeytyessään maahan. On väitetty myös, että viholliselta olisi loppunut kriittisellä hetkellä polttoaine.
– Meidän on muistettava, että sydämemme ovat Jumalan käsissä. Hän haluaa, että me etsisimme häntä kaikilla teillämme. Meidän täytyy asettaa koko luottamuksemme vain Jumalaan, TWR:n Ukrainan johtaja sanoo.
– Silloin kun omat voimamme eivät riitä enää ymmärrykseen, niin meidän roolimme on polvistua rukouksessa ja toivossa odottaa Jumalan tahtoa. Jumala on voimallinen tyynnyttämään tuulen ja halkaisemaan meren, Dyba rohkaisee.
Apua Ukrainan pakolaisille
Ukrainassa tarvitaan tällä hetkellä paljon apua ja tukea. Monet tahot järjestävätkin keräyksiä pakolaisten auttamiseksi.
Sansan yhteistyökumppani TWR on perustanut Ukrainan ja Venäjän kriisirahaston, jonka avulla jatketaan muun muassa evankeliumin julistamista Ukrainan, Venäjän ja Valko-Venäjän kansoille.
Sansa toimittaa 10 000 euroa Luterilaisen maailmanliiton ja luterilaisten paikallisseurakuntien kautta ukrainalaisten pakolaisten auttamiseksi. Lisätietoa.
Elina Uusikylä
Lähteet: FEBC, TWR, Yle