Kulttimaineen saavuttaneessa yhdysvaltalaisessa animaatiosarja South Parkissa katsojia nauratetaan usein uskonnollisten tabujen rikkomisella.
Vaikka sarjassa esitetään Jeesus action-elokuvasankarina ja pojankoltiaiset sekoittavat ehtoollisen kannibalismiin, tekijöiden tarkoituksena ei ole pilkata Jumalaa tai uskontoa vaan esimerkiksi sitä, miten uskovat ihmiset toimivat, kertoo aiheesta pro gradun tehnyt teologian kandidaatti Risto Kämäräinen.
South Park -sarjan tekijät saivat vuonna 2010 tappouhkauksia, kun profeetta Muhammed seikkaili sarjassa karhuasuun pukeutuneena. Katolilaisuutta pilkkaava jakso Bloody Mary oli puolestaan Yhdysvalloissa uusintakiellossa. Yleisin uskonnollisen satiirin aihepiiri South Parkissa onkin juuri kristinusko, jota käsitellään sarjassa ainakin Jeesuksen, Jumalan, Saatanan, pappien ja kristillisen opin myötä.
– Pyhyyden tabut rikotaan siten, että pyhyyteen liittyvät mielikuvat esitetään sellaisessa yhteydessä, jossa niitä ei ole totuttu ajattelemaan, Kämäräinen sanoo.
Esimerkiksi ”Jumala” kuvataan sarjassa erilaisten eläinten sekoituksena, joka puhuu matalalla äänellä ja toteaa olevansa buddhalainen.
– Sillä ei pilkata Jumalaa vaan sitä, että ihmiset kuvittelevat Jumalan olevan partasuinen mies pilven reunalla.
– Sarjan satiiri kohdistuu myös esimerkiksi siihen, että Yhdysvalloissa toimii kristillisiä järjestöjä, jotka tekevät uskonnon varjolla rahaa. Pappien hyväksikäyttötapauksetkin ovat tapetilla, Kämäräinen kertoo.
– Kaikki sarjan uskonnollinen huumori ei kuitenkaan ole satiiria, vaan mukana on myös ”naurua naurun vuoksi”.
Kämäräinen tutki uskontotieteen alan opinnäytetyössään Naurettava Pyhyys? Laadullinen analyysi South Parkin uskonnollisesta huumorista ja satiirista muun muassa uskonnollisen huumorin ja vakavuuden suhdetta.
– Yksi South Parkin käyttämä huumorikeino on ylhäisen alentaminen ja alhaisen ylentäminen. Tästä on esimerkkinä vaikkapa se, että paavi käyttää alatyylistä kieltä.
– Sarjan huumori ei ole kuitenkaan ateistista vaan pikemminkin agnostista (käsitys, jonka mukaan ei voida tietää, onko jumalaa tai jumalia olemassa), ja sillä pyritään tekijöiden mukaan ennen kaikkea sananvapauteen. Kaikkea pitää saada kritisoida, Kämäräinen analysoi.
– Tekijöille vapaus ja huumori näyttäisivät olevan suurimpia pyhiä, joiden varjolla perinteiset pyhät saavat kyytiä.
Kämäräisen mukaan on yllättävää, miten vähän uskonnon ja huumorin suhdetta on käsitelty teologiassa. Muita tutkimuksia oli hankala löytää opinnäytetyön laatimisen aikana.
– Huumoria ei luultavasti ole tutkittu paljoa uskonnon yhteydessä, koska uskonto on ollut pitkään niin dominoivassa asemassa.
South Park kertoo South Park -nimisestä kaupungista Coloradon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Sarjan päähenkilöinä on neljä ala-asteikäistä poikaa.
Wizard Magazine listasi vuonna 2008 South Parkin sijalle 16 kautta aikain sadan parhaan animaatiosarjan listalla. Tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listan mukaan South Park oli sijalla 4.
Suomessa South Parkia ovat lähettäneet MTV3, MTV Finland, Nelonen, Canal + ja Jim.