Hyvät: Netflixin uusi elokuva Neitsyt Mariasta ei ole täysin raamatunmukainen, mutta tavoittaa evankeliumien ytimen Yleinen: Muistokirjoitus: Antero Laukkanen tiesi, että rukouksen tililtä kate ei lopu

St. Paulin mielenosoitus haastaa Englannin kirkon

 

Mielenosoittajat ovat pystyttäneet teltat St. Paulin katedraalin aukiolle. KUVA: Pipa Taylor

Parisensataa hiljaista mielenosoittajaa on majaillut St. Paulin katedraalin aukiolla Lontoossa lokakuun puolivälistä saakka. Occupy London -järjestön mielenosoittajat vastustavat kapitalismia ja erityisesti Lontoon pankkimaailman johtajien itse itselleen myöntämää 49 prosentin palkankorotusta. Myös kirkko on joutunut kapinan ytimeen.

St. Paulin katedraali, jota pidetään yllä turistien ja vierailijoiden lahjoitusten turvin, hankki mielenosoittajille häätömääräyksen pari viikkoa kestäneiden mielenilmausten jälkeen. Mielenosoittajia pidettiin turvallisuusuhkana kirkossa vieraileville.

Englannissa on puhuttu jo St. Paulin kirkon ja jopa koko Englannin kirkon omantunnon kriisistä ja kyselty, eikö kirkon pitäisi olla mielenosoittajien puolella, sillä haluavathan molemmat poistaa köyhyyden ja eriarvoisuuden, eivätkä kannata kaupallisuuden valtaa.

Fida neliöb. 19.-31.12.

Toisaalta mielenosoitus on nähty myös kirkon mahdollisuutena pohtia, mitä Jeesus tässä tilanteessa tekisi.

Arkkipiispa kannattaa Robin Hood -veroa

Arkkipiispa Rowan Williams on myöntänyt kannattavansa niin sanottua Robin Hood -veroa, jolla otettaisiin rikkailta ja annettaisiin köyhille. Hänen mielestään on väärin, että yhteiskunta joutuu maksamaan pankinjohtajien lisääntyvistä eduista. Hän paheksuu sitä, etteivät nämä kanna vastuutaan eivätkä muuta mitenkään toimintatapojaan.

Williams on todennut myös ymmärtävänsä mielenosoituksen syyt ja ihmettelevänsä pankinjohtajien jatkamista tehtävissään ikään kuin pankkikriisiä ei olisi ollutkaan.

St. Paulin katedraali on kutsunut Lontoon piispan Richard Chartersin auttamaan tilanteen selvittelyssä. Charters on todennut, että katedraali on valmis käymään moraalisia ja eettisiä keskusteluja ei vain mielenosoittajien, vaan kaikkien muidenkin halukkaiden kanssa.

Katedraali haluaa toimia välittäjänä mielenosoittajien ja Lontoon pankkimaailman välillä. Mielenosoittajat ovat suhtautuneet tähän myönteisesti. Katedraali aikoo myös tehdä aloitteen taloudellisia ja eettisiä kysymyksiä koskevista keskusteluista.

Nyt mielenosoittajat ovat saaneet luvan jäädä telttakaupunkiinsa vuodenvaihteeseen saakka, jos he vähentävät telttojensa määrää.

TEKSTI: PIPA TAYLOR

 
artikkelibanneri Uusi Tie