Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

STI kaavailee lähettikoulutusta, lähetysjärjestöt kanavina edelleen

 

Suomen Teologinen Instituutti ei aio ryhtyä uudeksi lähetyskanavaksi taustajärjestöjensä rinnalla, selventää STI:n pääsihteerinä aloittava teologian tohtori Ville Auvinen Seurakuntalainen.fi:lle. Auvinen selittää Kotimaa-lehdelle (8.8.2013) antamaansa haastattelua, jonka mukaan hän sanoi STI:n tarjoavan lähettikoulutusta, joka ohjaisi valmistuneita suoraan kentille.

Elokuun 16. päivä STI:n pääsihteerinä aloittava Ville Auvinen tähdentää, että ideat ovat vielä raakileita. Hänen mukaansa lähetysteologista panosta STI:n opetuksessa tullaan kasvattamaan, mutta STI:n taustalla vaikuttavat järjestöt ovat edelleen lähettäviä tahoja.

Auvinen toteaa, että STI:ssä mietitään sen roolia kouluttavana, omaan tutkintoon johtavana laitoksena. Hän pahoittelee, että perinteisen virkakäsityksen omaavien teologien tie Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakuntiin on tukossa. Itse hän ei  pysty rohkaisemaan miestelogeja yhteisvihkimykseen naisten kanssa. Auvisen mukaan esimerkiksi Luther-säätiön papeista suurella osalla on STI tausta.

Auvinen toivoo, että STI voisi toteuttaa koulutusta, joka tähtäisi lähetystyön tarpeisiin ja työhön rekrytointi voisi toimia pääasiassa taustajärjestöjen kautta.Hän kertoo, että joillakin lähetysaloilla paikalliset kirkot vihkivät papeiksi niitä lähetystyöntekijöitä, joilla ei ole yliopistollista koulutusta. Näin on esimerkiksi tapahtunut Sambiassa ja Etelä-Sudanissa, jossa suomalaisia miespuolisia nuorisotyönohjaajia on vihitty papeiksi.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

STI on perustettu 25 vuotta sitten. Sen jäsenjärjestöjä ovat Ev.lut. Lähetysyhdistys Kylväjä, Medialähetys Sanansaattajat, Suomen Ev.lut. Kansanlähetys, Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Raamattuopiston Säätiö, Länsi-Suomen Rukoilevaisten yhdistys sekä Svenska Lutherska Evangeliföreningen.
Ville Auvisen oma tausta on Evankeliumiyhdistyksessä.