Hyvät: Netflixin uusi elokuva Neitsyt Mariasta ei ole täysin raamatunmukainen, mutta tavoittaa evankeliumien ytimen

Stig Kankkonen: Kirkkouskollista porukkaa ei pidä hyllyttää

 

Edustajat Stig Kankkonen (vas.) ja Leif Nummela keskustelutauolla kirkolliskokouksessa keskiviikkona. Kuva: Vuokko Vänskä

Turkuun tällä viikolla kokoontuneen kirkolliskokousväen huulilla pyöri termi moniäänisyys. Siihen antoi kimmokkeen muun muassa arkkipiispa Kari Mäkisen avajaispuhe, mutta varsinkin edustaja Anna-Mari Kaskisen johdolla tehty aloite perustaa työryhmä kirkon ykseyden vaalimiseksi moniäänisyyden keskellä.

Edustaja Stig Kankkosen mukaan moniäänisyys ei toteudu tänä päivänä kirkossa varsinkaan kiperissä kysymyksissä.

– Kirkossamme on asioita, joita saa sanoa ja joita ei saa sanoa.

– Naispappeuden vastustajien asema on yksi esimerkki.

Viime aikoina on keskusteltu vilkkaasti siitä, miten seurakunnissa suhtaudutaan herätysliikkeisiin ja niille myönnettäviin kolehteihin ja lähetysvarojen jakoperusteisiin. Onko kirkko nyt vedenjakajalla?

IK-opisto neliöb. 6.-19.1.

– Olen pitkään seurannut kirkon elämää ja minusta kirkko on aina tienhaarassa. Jos katsotaan tilannetta median kautta, syntyy kuva, että polarisaatio on täydessä kukassa kirkossamme. Lehdet luovat vastakkainasettelua, koska draama myy. Kirkosta saa kuvan, että se on täynnä riitoja. Kuitenkin kirkon toiminta on muualla kuin mediassa. Siitä ei yleensä kirjoiteta mitään.

Stig Kankkosen mukaan seuraa suuria ongelmia, jos jatketaan ”kostolinjalla” niin, että kolehtirahoja tai lähetystukia evätään. Kiristetään sillä, että ”jos et ajattele, kuten minä”, niin viedään rahat.

Kankkosen mukaan herätysliikkeet ovat kirkon selkäranka, ja niiden asema kirkossa on todellisuudessa vahva.

Edustaja Stig Kankkonen, voiko kirkko olla moniääninen opissa?

Jos keskustellaan opin ytimestä, siinä ei voi olla moniäänisyyttä. Kirkkolaissa on säädetty, että oppi perustuu Raamattuun ja Tunnustuskirjoihin sekä kirkon uskontunnustuksiin. Mutta on aivan oikein alleviivata sitä, että kyse on tulkinnasta. Pitää olla rehellinen siinä, mistä tulkinnat lähtevät. Lähteekö tulkinta Raamatusta vai jostain muusta.

Kankkonen antoi myös tunnustusta herätysliikkeille ja kritisoi liikkeisiin kohdistunutta painetta.

– Herätysliikkeet ovat kirkon selkäranka. Mielestäni herätysliikkeissä ollaan nyt odottavalla kannalla: onko kirkko myös meidän kirkkomme. Kirkon johdon pitäisi kiinnittää tähän huomiota. Ei kirkkouskollista porukkaa pitäisi hyllyttää, Stig Kankkonen sanoi kirkolliskokouksessa Uusi Tie -lehdelle antamassaan haastattelussa.

Kirkolliskokousedustaja Stig Kankkosen mukaan herätysliikkeiden asema kirkossa on vahva niihin viime aikoina kohdistuneesta vastustuksesta huolimatta.