− Moni meistä kaipaa yhteyttä ja tunnetta yhteisöön kuulumisesta. Tunnista ihmiset ympärilläsi ja osoita heille kiinnostusta. Kysy kotimaasta, perheestä ja omasta tarinasta. Älä ajattele liian paljon, ala vain jutella, kehottaa Yassir Eric.
Sudanilaistaustainen, entinen radikaalimuslimi Yassir Eric on nykyään teologian tohtori ja toimii luterilaisen kirkon pappina Saksassa. Hän kertoi tarinansa ja muslimitaustaisten kristittyjen kohtaamisesta Porvoossa tänä viikonloppuna järjestettävillä Medialähetyspäivillä.
Monessa Lähi-idän maassa kristityksi kääntynyt on uhka perinteiselle seurakunnalle, taustoitti Suomen lähetysneuvoston puheenjohtaja Timo Keskitalo Patmos Lähetyssäätiöstä. Yhteisössä pelätään, että sitä syytetään käännyttämisestä, ja siksi ja uusiin kristittyihin suhtaudutaan hyljeksivästi.
Myös Suomessa maahanmuuttajakristittyjen on monesti vaikea päästä mukaan seurakuntaan. Usein myös uuden tulijan ja keskivertoseurakuntalaisten ikäero on huomattava, mikä ei ole omiaan helpottamaan suhteiden luontia.
”Kun jaamme kertomuksemme, meistä tulee ihmisiä”
Uuteen maahan ja kulttuuriin tultaessa on vaarana jäädä elämään ”rinnakkaisessa” yhteiskunnassa ja erillään kantaväestöstä. Yassir Eric korosti oman tarinan kertomisen tärkeyttä:
− Kun tulemme uuteen maahan, meidän velvollisuutemme on puhua ihmisille, kertoa, keitä me olemme. Kun jaamme kertomuksemme, meistä tulee ihmisiä. Näytämme kiinnostusta toinen toisiimme.
Yassir Eric on lähtöisin jyrkän islamilaisesta perheestä. Hän ei ollut koskaan käynyt kirkossa eikä nähnyt Raamattua. Koraanikoulussa, moskeijassa ja kotona hän oppi vihaamaan kristittyjä ja juutalaisia − ihmisiä, joita ei ollut koskaan edes tavannut.
Koulussa hän tapasi eteläsudanilaisen kristityn, jota myös vihasi ja halusi tappaa. Eräänä iltana hän kuvitteli jo hakanneensa tämän kuoliaaksi ja oli teostaan ylpeä.
− Vuonna 2007 tapasin Kairossa sudanilaisen pastorin. Kerroin hänelle tarinani. Tämä alkoi itkeä ja kysyi, muistanko hänet. Hän oli se henkilö, jonka luulin tappaneeni. Olin häpeissäni. Hän sanoi, että koska vihasin häntä niin paljon, hän rukoili puolestani. Hän vastasi vihaani rakkaudella.
Yassir Eric on maksanut ison hinnan siitä, että kääntyi kristityksi. Perheelle häntä ei ole enää olemassa, ja kotipaikkakunnalla on jopa hauta, johon on kirjoitettu hänen nimensä.
Kristittyjen rakkaus herätti kiinnostuksen
Oman todistuksensa kertoi Porvoossa myös afganistanilainen Yalda, joka tuli uskoon Turkissa vuonna 2009. Vaikeana aikana afganistanilainen ystävä kutsui hänet kirkkoon, ja siellä hänen kokemansa rakkaus sytytti kiinnostuksen kristinuskoon.
− Rakkaus, joka oli kirkossa, oli erilainen rakkaus kuin maailmassa.
Pienestä vuokra-asunnosta alkanut ryhmä kasvoi sadan hengen persiankieliseksi seurakunnaksi, joka sai lopulta myös virallisen kirkon aseman. Nyt Yalda on asunut perheineen Suomessa lähemmäs 10 vuotta. Uuteen maahan muutettuaan ryhmä afgaanikristittyjä tuli tapaamaan heitä.
− Aloitimme yhdessä uusien afganistanilaisten kristittyjen opettamisen. Heidän lukumääränsä kasvoi koko ajan. Järjestämme vuosittain konferenssin. Helsingissä on persiankielinen seurakunta. Aloitimme pienellä ryhmällä, joka kasvaa koko ajan, Yalda kertoi suomeksi.
Kasvua todella tapahtuu. Timo Keskitalon mukaan arviolta jopa 10 prosenttia Suomessa asuvista afgaaneista on kastettu kristityksi.
”Oletko valmis muuttumaan?”
Porvoon suomalaisen seurakunnan ja Medialähetys Sanansaattajien järjestämillä Medialähetyspäivillä pohdittiin myös sitä, mitä omassa lähipiirissämme ja seurakunnassa voisimme tehdä hiljattain kristityiksi tulleiden ja toki myös muiden maahanmuuttajien hyväksi. Ideoita löytyi monenlaisia.
− Kun tulen kirkkoon maahanmuuttajana, minun täytyy olla valmis muuttumaan yksilönä. Oletko sinä valmis muuttumaan myös? Olemme Kristuksen ruumis ja meillä on yksi taivaallinen isä. Vietämme ikuisuuden yhdessä, joten meidän täytyy aloittaa harjoitteleminen nyt. Uskon, että kirkko on paras paikka, missä integraatio voi alkaa, Yassir Eric muistutti.