Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Sudanin kristityt kaipaavat sekä rauhaa että vapautta

 

Presidentti Omar al-Bashirin syrjäyttämisen jälkeen koottu hallitus pyrkii rauhaan. Arvailujen varaan jää, muuttuuko uskonnollisten vähemmistöjen heikko asema.

Kuukausia jatkuneiden protestien jälkeen syyskuun 8. päivä virkaan asetettu Sudanin hallitus on aloittanut työnsä tilanteessa, jossa maan talous on riekaleina. Monet pitkäaikaiset aseelliset konfliktit jatkuvat esimerkiksi Darfurissa ja Kordofassa. 

Suuri osa Sudanin kristityistä elää juuri Kordofan alueella, jonne Open Doors on toimittanut ensiapuna muun muassa ruokaa, lääkkeitä ja moskiittoverkkoja yhteistyössä paikallisten kumppaniensa kanssa. Myös pitkäaikaisempaa maatalouteen ja koulutukseen liittyvää tukea tarjotaan.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Vähemmistöjen oikeudet avoin kysymys

Sudanin uusi pääministeri Abdalla Hamdok totesi rauhan ja vakauden saavuttamisen olevan yksi hänen ensisijaisista tavoitteistaan. Kristittyjen kannalta erityisen oleellista on, miten uusi hallinto lähestyy vähemmistöjen oikeuksia. Muslimienemmistöisen maan lainsäädännön pohjana on ollut islamilainen sharia-laki, jonka mukaisesti islamin hylkäämisestä voidaan langettaa jopa kuolemantuomio.

Presidentti Omar al-Basir vaati aikanaan sharia-lain tiukkaa tulkintaa Etelä-Sudanin irtauduttua Sudanista vuonna 2011. Kristityt joutuivat tuolloin hallinnon vakavien vainotoimien kohteeksi. Kirkkorakennuksia muun muassa tuhottiin ja kristittyjen johtajia häädettiin tai pidätettiin. Myös kristittyjen omaisuutta takavarikoitiin laittomasti.  

 

FAKTOJA SUDANISTA

  •   World Watch -listauksessa kristittyjen vaino kuudenneksi vakavinta maailmassa
  •    Vainon pääsyynä muslimien harjoittama sorto, diktatuuri sekä järjestäytynyt korruptio ja rikollisuus
  •    Väkiluku noin 41,5 miljoonaa
  •   Muslimeja väestöstä 91,6 %, kristittyjä 4,6 % (joista katolilaisia 57,5 %), heimouskontojen edustajia 2,7 %

 Opendoors.fi/sudan

Lue lisää Kordofan alueen tilanteesta tai kristittyjen vainoihin liittyvistä kirkkojen tuhoamisista, johtajien häädöistä tai omaisuuden takavarikoinnista  

 
Lahjoita A