Tänään torstaina eduskunnassa on lähetekeskustelussa kansalaisaloite ns. tasa-arvoisesta avioliittolaista. Aloite on kerännyt lähes 167 000 allekirjoitusta, kertoo Helsingin Sanomat.
Esityksessä ehdotetaan avioliittolakia muutettavaksi niin, että myös samaa sukupuolta olevat parit voisivat solmia avioliiton. Samaa sukupuolta olevat puolisot saisivat myös oikeuden adoptoida yhdessä lapsi.
Ennakkoarvioiden mukaan äänestyksestä on tulossa tasainen. Muun muassa kristillisdemokraatit vastustavat uutta avioliittolakia.
Nykyistä avioliittolakia puoltava kansalaisadressi on kerännyt yli 50 000 nimeä.
– Jos verrataan lakialoitteeseen tasa-arvoisesta avioliittolaista, luvut eivät ole vertailukelpoisia. Resurssit kerätä nimiä ovat olleet pienet. Tieto adressista ei ole saavuttanut kaikkia. Halukkaita allekirjoittajia olisi todellisuudessa enemmän, kommentoi adressin alulle pannut Evankelisen Allianssin tiedotussihteeri Jari Sippola Kotimaa24-sivustolla.
Kristillisdemokraatteihin kuuluva varatuomari Marika Visakorpi katsoo, että ”avioliiton rajaaminen yhden miehen ja yhden naisen väliseksi on perusteltua, koska vain se suhde poikkeaa kaikista muista mahdollisista suhteista”.
– On vaikea keksiä perusteluja sille, miksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nimissä pelkästään samaa sukupuolta olevien parisuhteet lisättäisiin avioliiton piiriin. Mikäli avioliittoa nyt laajennetaan, ollaan tiellä, jolla kulloisetkin mielipiteet määrittelevät avioliiton sisällön ja alkuperäinen sisältö on muuttunut, Visakorpi kirjoittaa blogissaan.
Visakorpi ottaa kantaa myös samaa sukupuolta olevien adoptiomahdollisuuksiin.
– Parhaatkaan isät eivät voi muuttua äideiksi ja toisinpäin, seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Vaikka muut miehet tai naiset lapsen elinpiirissä voivat tulla jossain määrin korvaamaan puuttuvaa isää tai äitiä, ei lainsäädännöllä tulisi luoda tilanteita, jossa lapselta viedään mahdollisuus isyyteen ja äitiyteen. Tämä ei ole pelkästään henkilökohtainen vaan myös yhteisöllinen kysymys.
Sukupuolineutraalia avioliittolakia kannattava vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen puolestaan kirjoittaa blogissaan, että 1900-luvun alkupuolella esimerkiksi mielenterveysongelmaisille, epileptikoille ja kuuromykille avioituminen on ollut kiellettyä.
– Sitä mitä perinteisen avioliiton kannattajat pitivät ainoana oikeana vaihtoehtona vielä 1900-luvun alkupuolella, nykyiset perinteisen avioliiton kannattajat luultavasti pitävät vääränä – jopa pöyristyttävänä, Tynkkynen arvioi.
Visakorpi huomauttaa, että kun Norjassa hyväksyttiin samaa sukupuolta olevien avioliitot vuonna 2009, ryhdyttiin hallituksen johdolla uusimaan päiväkotien opetussisältöjä ”tavoitteena edistää lasten sukupuoli-identiteettikäsitteen muuttamista vastaamaan yhteiskunnan seksuaalista moninaisuutta”.
– Kyse ei siis ole enää siitä, että asiaan suhtauduttaisiin neutraalisti, vaan uuden lainsäädännön mukaista aatemaailmaa tulee aktiivisesti edistää.
– Avioliittolain muuttaminen normatiivisesti tarkoittaisi helposti sitä, että perinteinen avioliittokäsitys nähtäisiin jatkossa epätasa-arvoisen syrjivänä ja vastustettavana yhteiskunnallisena ilmiönä eikä sen myönteisiä puolia enää olisi korrektia tuoda esille, Visakorpi jatkaa.
Kansalaisaloite etenee lakivaliokuntaan, josta se palaa täysistuntoon äänestettäväksi myöhemmin keväällä.