Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

”Sun vika, senkin sika!”

 

Tuulikki ja Heikki Syrjälä pitävät riitelyä taitolajina, jossa kannattaa suosia toisen kunnioittamista ja oman ilmaisun kehittämistä. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Tuulikki ja Heikki Syrjälä sanovat, ettei läheisessä ihmissuhteessa voida välttyä erimielisyyksiltä. Onnelliset ja onnettomat parit torailevat yhtä paljon. Riitojen määrää ei siis pidä kauhistella. Riitelyn tapaa kannattaa kehittää.

Syrjälät kertovat saaneensa parisuhdeleireiltä oppia rakentavaan riitelyyn. Nyt pari on aktiivisesti mukana Parempi avioliitto ry:n toiminnassa, luennoitsijana ja ryhmänohjaajana.

– Riidellessä pitää niellä sammakoita, rupisiakin ja tehdä se valinta, että kuuntelee, mitä rakastavalla puolisolla on sanottavanaan, toteaa Tuulikki Syrjälä.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

– Tarvitaan toista kunnioittavaa asennetta, Heikki Syrjälä summaa.

Kiistanaiheista vain kolmasosa on ratkaistavissa, enemmistö ei. Asioita, joihin ei riitelemällä voi vaikuttaa, ovat esimerkiksi persoonallisuuteen liittyvät piirteet, kuten aamu-unisuus.

Vaikka ihmistä ei voi muuttaa, omaan käytökseensä pystyy aina vaikuttamaan. Oleellista on se, että arjen saa sujumaan.

Ratkaistavissa olevat kiistat kannattaa selvittää, muutoin ne jumiuttavat.

Rakentavaa riitelyä ei ole se, että kumpikin huutaa pää punaisena tai se, että vetäytyy marttyyrinä omaan poteroon. Erolla uhkailu ei vie eteenpäin tai senkään korostaminen, että pärjää yksin.

Usein puolisot tuovat avioliittoonsa huomaamattaan lapsuudenkodista opittuja malleja ja -toimintatapoja. Toiselle äänen korottaminen voi olla kipeä ja uhkaava asia, vaikka toiselle se olisi luonnollista, jopa suotavaa.

Lapsuudenkodin antamista riitelymalleista kannattaa keskustella ja miettiä, miten ne vaikuttavat nykytilanteeseen.

Syrjälät uskovat, että oman ilmaisun kehittäminen on avain entistä rakentavampaan riitelyyn.

Kiistellessä on hyvä sanoa mahdollisimman paljon ääneen tunteitaan, tarpeitaan, ajatuksiaan, tulkintojaan, havaintojaan ja pyrkimyksiään – puhua ennen kaikkea itsestään, minä-sanaa käyttäen. Näin puolisokin saa nopeasti kiinni kiistan alaisesta asiasta.

”Minua harmittaa, kun emme poikenneetkaan tällä reissulla tuttavillemme.”

”Minua huolestuttaa, kun valvot iltaisin niin myöhään. Toivoisin, että tulisit kanssani samaan aikaan nukkumaan. Kaipaan myös läheisyyttäsi – sitä, että saisin käpertyä kainaloosi.”

Mitä syvemmin puolisoa tuntee, sitä helpommin ymmärtää ja hyväksyy hänen luonteelleen ominaiset purkaukset.

– Tulehtuneessa tilanteessa on hyvä muistaa, että aina voi tehdä toiselle hyviä tekoja. Ja Jumalalle kaikki on mahdollista. Hän pystyy muuttamaan ihmistä sisäisesti, Syrjälät sanovat.

 

 

Aiheet