Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Suomalainen ei tahdo tehdä itsestään numeroa

 

Suomessa tehdään paljon vapaaehtoista auttamistyötä. Suomalaista ja vaikkapa amerikkalaista vapaaehtoistoimintaa erottavat kuitenkin muutamat seikat.

-Olen pohdiskellut tätä meidän luterilaisen kontekstimme vaikutusta hyvinvointiajatteluumme ja siihen, miksi meillä on kehittynyt näin voimakas hyvinvointivaltio. Meillä on vahva julkinen sektori ja vapaaehtoistoiminta tullut siihen täydentäväksi osaksi, kaupunkiteologi ja yliopistolehtori Henrietta Grönlund kertoo.

Grönlund on tutkinut paljon vapaaehtoistyötä ja auttamista. Hän on huomannut, että suomalainen ei tahdo tehdä itsestään numeroa.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

-Jos Yhdysvalloissa lahjoittaa paljon rahaa, siitä tehdään iso numero, ja vaikkapa oopperatalon seinällä lukee, kuka on lahjoittanut eniten. Meillä on vaatimaton hyvän tekemisen kulttuuri. Me ajattelemme, että paras lahjoittaja on sellainen joka lahjoittaa paljon rahaa ja josta sanotaan, ettei hän halua nimeään julkisuuteen. Silloin me ajattelemme, että hän auttaa oikeista syistä, Grönlund pohtii.

Millaista vapaaehtoistyötä Suomessa tehdään, ja kuinka me pärjäämme kansainvälisissä mittareissa? Kokevatko suomalaiset velvollisuutta vapaaehtoistyöhön? Entä millaisia vaikutuksia reformaatiolla on ollut Suomen vapaaehtoistoimintaan? Kuuntele toisiksi viimeinen Armoa 2017 –ohjelmasarjan jakso Radio Deistä torstaina klo 09:05 (ja uusintana klo 13:05). Ohjelmassa on vieraana teologian tohtori ja kaupunkiteologi Henrietta Grönlund. Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkistosta tästä linkistä.