Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Suomalainen hoivasi tuhansia intialaisia lapsia

 

Intiassa valtameren rannalla on suomalaislähetti Aune Hynyn perustama lastenkotien ja koulujen keskittymä, jossa eväät elämäänsä on vuosien varrella saanut noin 3 000 lasta.

– Aunelta opimme äidin rakkautta. Hän teki paljon hyväksemme ja huolehti kaikesta, Moses Lingam sanoo kiitollisena.

Muutama viikko sitten Suomessa vieraili intialainen mies, jolle Suomi on tärkeä maa. Äitinsä ja myöhemmin isänsäkin menettänyt Moses Lingam sai aikanaan kasvattajakseen suomalaislähetti Aune Hynyn, ”Ammagarun”.

Aune tuhlasi rakkautta, mutta lapsilla oli myös kova kuri.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Sellainen kuin Suomessa 1940-luvulla, Lingam hymyilee muistoille.

Aune Hyny otti ensin hoiviinsa kahdeksan orpolasta. Pian määrä kasvoi 16:een. Kaikkiaan Hyny antoi elämäntyönsä aikana suojan 3 000 lapselle. Hän vaatetti, ruokki, lääkitsi ja koulutti heitä, mikä oli lottovoitto köyhille lapsille, joista osa oli täysorpoja.

Lingamin mukaan Hynyä kiinnosti lasten tulevaisuus. Hän ohjasi määrätietoisesti heitä kehittymään niin taidollisesti kuin hengellisestikin. Monet Hynyn kasvatit ovat päätyneet hyviin ammatteihin. Lingamistakin tuli luonnontieteiden maisteri. Hän opetti 14 vuotta Hynylän lukiossa ja toimi myöhemmin koulun rehtorina eläkeikäänsä asti.

Lingamin elämään kietoutuu tiiviisti myös toinen suomalainen naislähetti, Tuulikki Teppo. Aune-äiti värväsi Moseksen Tepolle telugun kielen opettajaksi tämän tultua kutsumuksensa maahan eläkepäivikseen.

– Tuulikki tiesi, että Ammagaru tykkää minusta todella paljon, Lingam nauraa.

Niinpä Teppokin omalta osaltaan adoptoi pojan: kun Teppo kävi kyläkokouksissa puhumassa, Moses tulkkasi. Tuulikki Teppo maksoi myös nuorukaisen opinnot – eli toimi hänen tukikumminaan.

Kristilliset koulut ahtaalla Intiassa

Lukuisat suomalaiset pitävät edelleen pystyssä Aune Hynyn perintöä olevien toimintojen menestystarinaa. Orpokodit toimivat kummien ansiosta, samoin suurin osa koulutustoiminnasta, jota Intian nykyinen hallitus tukee valitettavasti yhä vähemmän.

– Hallitus haluaa ajaa alas kristilliset koulut eikä anna enää taloudellista tukea uusien opettajien palkkaamiseen, Lingam sanoo.

Suomalaiskummeilla on siis tulevaisuudessakin arvokas tehtävä, sillä orpokoteihin ja kouluihin tulee vuosittain yhä 70–80 uutta lasta.

Ihme sinänsä on, miten Aune Hyny aikoinaan selvisi kaikista talousvaateista ja rakensi Machilipatnamiin kokonaisen instituution merenpinnan alapuolella olevalle maalle.

Selitys on yksinkertainen: sitkeä rukous. Kun mitä tahansa ongelmia ilmeni, Aune puhui niistä Jumalalle. Kun ei ollut ruokaa tai rahaa, Aune sulki huoneensa oven ja rukoili kasvoillaan maassa, kunnes koki saaneensa asiaan ratkaisun.

Lue Aune Hynyn muistokirjoitus vuodelta 2004 Helsingin Sanomien sivuilta.