Rouva Jenni Haukio toi juhlapuheessaan esille yhteyden ja yhteisten arvojemme merkitystä. Lasse Heikkilän Suomalaisen messun juhlaesitys Senaatintorilla tarjosi hienon elämyksen niin kuulijoille kuin esiintyjillekin
Tapahtuman pohjavire oli yhteys ja juhlavuoden Yhdessä-teema. Esityksessä käytiin läpi sanoin, sävelin ja kuvin Suomen itsenäisyyden vaiheet eri vuosikymmeninä, kaiken pohjana Jumalan johdatus ja kristinuskon merkitys kansamme vaiheissa. Lauantai-illan kolea sää ei juhlan ja yhteyden tuntua kahlinnut, paremminkin päinvastoin.
Yhteys on voimavara
Rouva Jenni Haukion puhui juhlapuheessaan yhteydestä ja arvoista. Hän muistutti kuulijoita puheessaan myös reformaation merkkivuodesta.
– Kirkko on 2000-vuotisen historiansa aikana syvällisesti muokannut ympäröivää yhteiskuntaa, kulttuuria ja maailmankuvaa. Reformaatio on Mikael Agricolan ajoista lähtien vaikuttanut niin kieleen, koulutusjärjestelmään, kansainvälisiin suhteisiin ja kalenteriin kuin myös lukemattomiin muihin itsestäänselvyyksinä pitämiimme asioihin.
– Reformaation historia on ollut matkantekoa vastakkainasettelusta kohti yhteyttä. Merkkivuoden teemaan ”Armoa” sisältyy myös ihmisten välinen armollisuus.
Suomalaisessa messussa eletään läpi maamme historian kohtalonvaiheita. Kautta sukupolvien on aineellinen ja aineeton kulttuuripääomamme siirtynyt eteenpäin samojen suomalaisten ydinarvojen kannattelemana. Olemme selviytyneet yhdessä – toinen toisiimme turvautuen. Tätä yhdessä tekemisen henkeä Suomi tarvitsee edelleen, Haukio totesi.
– Yhteisymmärryksen, keskinäisen luottamuksen ja välittämisen ilmapiirin luominen on maamme hyvinvoinnin kannalta elintärkeää, Haukio totesi.
– Mahdollisuuksien tasa-arvon yhteiskunnassa ihmisten välistä erilaisuutta kunnioitetaan ja erimielisyydet ratkaistaan rakentavan vuoropuhelun kautta, ei keskinäisellä syyttelyllä.
Hän muistutti, että samalla kun edelleen opimme menneitten sukupolvien saavutuksista ja uhrauksista, on uskallettava muuttua ja mennä eteenpäin entistäkin oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamisessa.
– Edistys ei vaadi perinteisistä arvoista luopumista. Päinvastoin, arvoperintöämme on lupa varjella ja vaalia, kuten Suomalaisessa messussa saamme kokea.
Emerituspiispa Eero Huovinen päätti messun Herran siunaukseen todeten, että yhteyden rakentamiseen niin kodeissa kuin yhteiskunnassakin kuuluu myös Herran siunauksen saaminen.
Kiitos Suomelle
Mies Senaatintorilla toteutetun erityisproduktion takana on virolainen kapellimestari Lehari Kaustel. Hän halusi näin tuoda oman kiitoksensa Suomelle kaikesta, mitä hän kokee saaneensa maaltamme. Hän valitsi Heikkilän teoiksen, koska se on hänen mielestään puhutteleva kokonaisuus.
Hän halusi tuoda myös ihmisiä yhteen laulamaan ja kokemaan jotain erityistä yhdessä.
– Yhdessä laulaminen todella yhdistää ja antaa yhteyden kokemuksen, hän totesi illan alussa Alfa-tv:n haastattelussa.
Suurkuorossa oli noin 700 laulajaa ympäri maata sekä Virosta ja Ruotsista. Orkesterin ja muiden esiintyjien kanssa esiintyjiä oli yhteensä lähes tuhat. Esitys koottiin melko lyhyessä ajassa ja suurelta osin talkoovoimin.
Laulajien mukaan kutsumisessa urakoivat erityisesti Eeva Airila ja Riitta Ahonen.
– Pääsimme aloittamaan hanketta oikeastaan vasta huhtikuussa ja kirkon musiikkijuhlat täyttivät kuorojen kevätohjelman. Lähdin mukaan tähän, kun näin että idea sytytti monia kuorolaisia. Iso urakkahan se oli, mutta kannatti. Mukana olleilta on tullut innostunutta palautetta, Eeva Airila kertoo.
Esityksessä olivat mukana myös Ida Elina, Jippu ja Mika Karola sekä kansmusiikki- ja tanssiryhmä Valkia. Esitys nähtiin suorana lähetyksenä Alfa-tv-kanavalla ja taltiointi esitetään itsenäisyyspäivänä. Tapahtuman pääjärjestäjä oli Radio Dei. Järjestelyissä olivat mukana Crescendo Finland, Kansan Raamattuseura, Suomen Raamattuopisto, Alfatv, IRR-TV, Kristityt yhdessä ry, Pääkaupunkiseudun kristilliset järjestyksenvalvojat ry, Suomen Ilotulitus Oy sekä Helsingin kaupunki ja tuomiokirkkoseurakunta.
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna