Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Suomalaisen tv-tuotantoryhmän dokumentti avaa näkökulmia natsisukujen vaiettuun historiaan

 

Minun natsisukuni -dokumentissa on haastateltu muun muassa Carolinia, jonka isoäiti oli vartijana keskitysleirillä. Kuva: Hurttimurtti

Suomalainen kristillinen tv-tuotantoryhmä Hurttimurtti on tehnyt tv-dokumentin natseista ja heidän jälkeläisistään. Minun natsisukuni -dokumentti avaa näkökulmia vaikenemisen seurauksiin.

Natsien hirmutekoja on käsitelty toisen maailmansodan jälkeen laajasti yleisellä tasolla. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että hirmutekojen tekijät ovat vaienneet tekemisistään omille jälkeläisilleen. Tehtyjen asioiden ympärille on laskeutunut hiljaisuus, joka on aiheuttanut sukuihin ylisukupolvisia ongelmia.

Hurttimurttin tuottama Minun natsisukuni -dokumentti avaa näkökulmia vaikenemisen seurauksiin ja siihen, miksi asioita, joita ei enää koskaan pitänyt tapahtua, tapahtuu edelleen. Asiaa peilataan kolmen saksalaisen suvun vaiheiden kautta.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Ajatus dokumentista lähti liikkeelle, kun kuvausryhmä oli viime lokakuussa Kiovassa kuvaamassa toista dokumenttia ja osallistui matkan yhteydessä ukrainalaisille pastoreille järjestettyyn konferenssiin.

– Yksi tapahtuman pääpuhujista oli dokumentissakin esiintyvä Jobst Bittner, joka käsitteli natsisukujen historian ylle laskeutunutta hiljaisuuden muuria ja kuinka siitä voi eheytyä. Myös Ukrainassa on ihmisiä joiden isovanhemmat ovat osallistuneet natsihallinnon hirmutekoihin, Hurttimurtin tuottaja Mika Ahonen kertoo.

– Olimme jo aikaisemmin kuvanneet Israelissa holokaustivanhuksen tarinan, ja kun kuuntelimme saksalaisen Jobst Bittnerin puhetta, ymmärsimme yhtäkkiä, että jos jo kuvaamamme vanhuksen tarina yhdistettäisiin natsisukujen jälkeläisten kokemuksiin, meillä olisi kasassa ainutlaatuisen dokumentin ainekset.

Dokumentin on ohjannut Ruut Ahonen. Kaikkiaan projektiryhmässä on ollut mukana kymmenen henkilöä.

Minun natsisukuni -dokumentin kuvauksia jatkettiin marraskuussa 2021 Saksassa ja dokumentti julkaistiin pääsiäisenä. Sitä tullaan esittämään televisiokanavilla eri puolilla maailmaa. Jo nyt sen esittämisestä on Ruotsin, Norjan ja Romanian kristillisillä tv-kanavilla. Lisäksi neuvottelut ovat käynnissä useissa eri maissa toimivien tv-kanavien kanssa.

Dokumentti on myös vapaasti katsottavissa Hurttimurtin verkkosivuilla.

Hurttimurtti on tv-tuotantoryhmä, jonka kautta media-alan ammattilaiset tuottavat vapaaehtoispohjalta laadukkaita kristillisiä dokumentteja haastavista aiheista. Aiemmin ryhmä on tuottanut dokumentit esimerkiksi vainotun seurakunnan menestymisen salaisuudesta sekä ihmisen arvosta ihmiskaupan viitekehyksessä.

Dokumentit on rahoitettu lahjoitusvaroin.

– Rahoitus on Jumalan ihme, koska tällaiset projektit maksavat helposti viisinumeroisen summan rahaa, Mika Ahonen kertoo.

Hurttimurtin tuottaja Mika Ahonen (vas.), ohjaaja Ruut Ahonen sekä tuotantokoordinaattorit Paula ja Matthias. Kuva: Hurttimurtti