Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Suomalaisen tv-tuotantoryhmän uusin dokumentti pureutuu kristittyjen vainoihin

 

Kiinassa kristittyjä valvotaan uuden teknologian avulla tehokkaasti. – Dokumentin näkökulmana ei ole pelotella, vaan kertoa vainotun seurakunnan voimasta, Mika Ahonen kertoo. KUVA: HURTTIMURTTI

Markkinoidessaan dokumenttia tekijät törmäsivät sensuuriin sosiaalisessa mediassa.

Tv-tuotantoryhmä Hurttimurtin uusin dokumentti pureutuu kristittyjen vainoihin Kiinassa ja muslimienemmistöisissä maissa. 15. joulukuuta julkaistu 40 minuuttia kestävä Yksi hallitsija – vainotun seurakunnan voima -dokumentti vaati aviopari Ruut ja Mika Ahoselta kahden vuoden työn.

Vaikka dokumentti sukeltaakin seurakunnan vainoihin, se ei mässäile aiheella, vaan kysyy, mikä on vainotun seurakunnan salaisuus.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

– Olen kuunnellut seurakunnassa vieraina olleita ihmisiä vainotuista seurakunnista ja ihmetellyt, miten he ovat niin iloisia. Heidän uskossaan on erilaista potkua, Ruut Ahonen taustoittaa.

Dokumentin kuvauksissa tuo tunne vahvistui. Kun urakka on ohi, Ahoset ovat tyytyväisiä, että saivat tuoda esiin tämänkin todellisuuden.

– Pääsimme kurkistamaan kulissien taakse. Aiemmin vainot herättivät minussa pelkoa, mutta nyt näen toisin. Sanan mukaan vainoja tulee, ja on hyvä valmistautua niihin. Jos emme tunne Raamattua tai osaa sitä ulkoa, vainot ovat katastrofi, Mika pohtii.

– Dokumentin näkökulmana ei ole pelotella, vaan kertoa vainotun seurakunnan voimasta. Se osoittaa, että voimme kohdata vaikeudet rohkaistuneina, Ruut jatkaa.

Ilmapiiri muuttuu Suomessakin

Hieman yllättäen aihe tuntuu ajankohtaiselta myös Suomessa, sillä Ahoset arvioivat tilanteen muuttuneen vuoden aikana. Yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri on toisenlainen, sillä arvo­maailma on muuttunut.

Tietyistä aiheista ja näkökulmista on tullut kiellettyjä. Selkeimmin tämän muutoksen näkee sosiaalisessa mediassa.

– Tämä on merkittävää, sillä ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa somessa ja juuri siellä asioista keskustellaan, Ruut huomauttaa.

– Lisäksi mielipiteen muokkaaminen on yhä ammattitaitoisempaa. Mekin olemme joutuneet sensuurin ja tarkastelun kohteeksi, eikä kaikki mainoksemme sosiaalisessa mediassa ole menneet läpi. Kun kysyimme mitkä ovat kiellettyjä sanoja, emme saaneet vastausta. Edellisten dokumenttiemme kohdalla näin ei ole käynyt, Mika lisää.

Myös haastateltavien löytäminen uusimpaan dokumenttiin oli työlästä, sillä erityisesti kristittyjen vainoista Kiinassa harva uskaltaa puhua kasvoillaan. Lopulta löytyi itsekin vainojen kohteeksi joutunut, ChinaAid-järjestön johtaja, tohtori Bob Fu. Muslimimaailman vainottuja kristittyjä edustaa pastori Yassir Eric, joka avaa aihetta niin vainoajan kuin vainotun tulokulmasta. Vainojen historiaa dokumentissa tuo esille tohtori Susanna Kokkonen.

Tuotantoryhmän uutiskirjeen lukijat pääsivät katsomaan vastavalmistuneen dokumentin heti tuoreeltaan. Muut voivat ehdottaa omassa seurakunnassaan dokumentin esittämistä vaikkapa osana rukousiltaa.

– Kevään aikana dokumenttia levitetään näin, sillä haluamme pitää sen julkisuusarvoa korkealla kansainvälisten jakelusopimusten vuoksi. Olemme jo tehneet sopimuksia useille kanaville eri maihin, Mika Ahonen kertoo.

Dokumentin katselulinkin sisältävän uutiskirjeen voi tilata: hurttimurtti.fi

 
Kylvaja artikkelibanneri