Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Osaavatko suomalaiset mielestänne hoitaa parisuhteitaan? Leirigallup Pieksämäeltä

 
nuori vaimo ja mies yhdessä

Parempi avioliitto ry:n suosittu parisuhde- ja perheleiri järjestettiin ihan livenä 2.–8. heinäkuuta kolmen vuoden tauon jälkeen. STEP-koulutuksen Pieksämäen kampuksella järjestetylle leirille osallistui pareja ja perheitä ympäri Suomea.

Muonavahvuudessa Pieksämäellä oli tällä kertaa henkilökunta mukaan lukien vajaat 460 osallistujaa, ikähaarukassa vauvasta 75 vuoteen. Leirin viimeisenä päivänä saatiin kampuksella nauttia tyypillisestä suomalaisesta kesäsäästä. Aurinko lämmitti hetken ihanasti, kunnes sadekuuro ajoi aikuiset suojaan ja lapset kiljuen hyppimään pihamaalle. Kampuksen jätskinmyynnissä oli jälleen havaittavissa kunnon piikki parisuhde- ja perheleirin aikaan. Gallupin jätskibarometrista päätellen kulutuksen kasvusta vastaa selvästi leiriläisten nuorempi polvi.

Kesätoimittaja kierteli utelemassa leiriläisten tunnelmia ja nappasi muutamasta parista leiripotretin.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Leiri-gallup uteli:

  1. Mikä sai teidät mukaan avioliittoleirille? Mistä bongasitte Pieksämäen leirin?
  2. Montako jätskiä olette syöneet leirillä?
  3. Osaavatko suomalaiset kokemuksenne mukaan hoitaa parisuhteitaan?
  4. Miksi parisuhdetta pitää hoitaa? Eikö rakkaus riitäkään?
  5. Mikä on ollut tällä leirillä positiivisinta? Entä onko kritiikin aiheita?

Ensimmäistä kertaa leirillä
Tiia ja Lauri Käkelä, naimisissa 2 vuotta

  1. Saimme leirin häälahjaksi jo kaksi vuotta sitten. Onneksi leiri järjestettiin tänä vuonna livenä!nuori vaimo ja mies yhdessä
  2. Kaksi jätskiä.
  3. Parisuhteita ei ehkä hoideta riittävästi? Mietimme myös, tyydytäänkö liian vähään, vaikka ei tarvitsisi tyytyä.
  4. Parisuhdetta kannattaa hoitaa, sillä tavalla siitä saa enemmän irti. On hyvä pysyä lähellä puolisoa. Silloin ei pääse etääntymään ja kasvamaan erilleen.
  5. Ihan parasta on ollut kohtaamiset oman puolison kanssa! Sekin on positiivinen havainto, että itsensä kanssa voi ja kannattaa tehdä työtä. ”Leiri ei ollut niin paha kuin odotin!” paljastaa helpottunut Lauri nauraen.

 

Monen leirin konkarit, aktiivisesti mukana parisuhdetyössä
Aino ja Ari Kiviranta, naimisissa 15 vuotta 

  1. Saimme ensimmäisen leirin häälahjaksi monta vuotta sitten. Sen jälkeen olemme olleet jo aika monella leirillä! vaimo ja mies yhdessä poski poskea vasten
  2. Neljä jätskiä.
  3. Ei ehkä oikein osata, malli parisuhteen hoitamiselle puuttuu varmasti monelta. Avioliittohan on ylipäänsä se elämän vaativin ihmissuhde. Leirillä oppii olennaisia asioita, kuten keinoja ihan perus-kommunikointiin ja vaikka itsetunnon vaikutuksesta omaan käytökseen. Itse asiassa jo seurustelevien parien olisi hyvä käydä avioliittoon valmistava ”esi-leiri”. Sellaisella voitaisiin vaikuttaa parisuhteisiin jo niiden syntyvaiheessa, kun kaikki on vielä mahdollista.
  4. Kannattaahan parisuhdetta ehdottomasti hoitaa. Kyseessä on kuitenkin se tärkein ihmissuhde, joka heijastuu parin itsensä lisäksi hyvin monen muunkin ihmisen elämään. Parisuhteessa ei ole tarkoitus vain lusia ja pärjäillä. Hyvästä parisuhteesta voi nauttia! Kukapa ei haluaisi parisuhdetta, jonka ansiosta odottaa ilolla esimerkiksi kotiintuloa.
  5. Oli ylipäänsä mahtavaa päästä leirille koronavuosien jälkeen. On ollut ihana nähdä, miten moni haluaa parantaa omaa suhdetta. Oli mahtava kokea, että näin moni ihminen haluaa aidosti hyvää myös meidän suhteelle! Pitkän tauon jälkeen oli hienoa tavata tuttuja ja seurata, miten aiemmin kokemamme yhteys taas palaa. Emme keksi mitään negatiivista! ”Ehkä järviveden laatu olisi voinut olla parempi”, Ari nauraa.

 

Ensimmäisellä Pieksämäen leirillä
Hanna ja Esko Hakulinen, naimisissa 10 vuotta
mies ja vaimo yhdessä vierekkäin auringossa

  1. Kävimme ensin lyhyemmän ’kokeilukierroksen’ viikonloppuleirillä. Kuulimme tutuilta paljon hyvää tästä pitkästä leiristä ja niinpä ilmoittauduimme mukaan. Yksi iso tekijä oli se, että tämä on perheleiri. Eli lapset ovat meillä täällä mukana ja osallistuvat samaan aikaan lastenleirille. He ovat viihtyneet tosi hyvin, mikä on edellytys sille, että aikuiset voivat keskittyä omaan työskentelyyn.
  2. Kuusi jätskiä.
  3. Ei me suomalaiset oikein taideta oikein osata parisuhteita huoltaa. On kai jokaisella silti joitain työkaluja, joilla yrittää selviytyä? Meillä on aika vahvana se pärjäämisen kulttuuri. Toisaalta emme oikein näe hyvän tunnesuhteen merkitystä.
  4. Jo mielenterveyden vuoksi kannattaa hoitaa suhdetta! Suhteen ilmapiiri ja kommunikointi voi olla rakentavaa. Täällä syntyy sellainen rakkauden perussävel, kokemus siitä että ollaan samalla puolella. Avioliitossahan on erilaisia vaiheita, joissa voi helposti lähteä kasvamaan eri suuntiin. Parisuhde ei ole staattinen tila. Kun ongelmia ajan oloon kertyy, alkavat monet voimat työntää erilleen.
  5. Aivan huikea leiri on ollut! Kaikki toimii hyvin. Opetus on ollut avointa ja läpinäkyvää. Luennoitsijat ovat itse esimerkkinä siitä, mitä hyvää on seurannut vaikkapa työkalujen käytöstä. He puhuvat eletyistä ongelmista ja siitä, miten niitä on lähdetty ratkomaan. Vertaisryhmät ovat avain avoimeen ilmapiiriin: ryhmätehtävät johdattavat työskentelyä. Jos vastaa rehellisesti ja on avoimena toisten edessä, ryhmässä on uskomaton voima. Kun muut jakavat omia kokemuksiaan ja antavat tukensa myös sinulle, vaikeatkaan asiat eivät tunnu enää niin vaikeilta kestää. Leirissä on ollut ainutlaatuista se, että samalla kun saa työkaluja, on myös aikaa omalle parisuhteelle. ”Ei tule kyllä leirin ohella toista paikkaa mieleen, jossa siihen olisi näin voinut keskittyä.”

 

Gallup jatkuu hyvin tieteellisen jäätelöbarometrin jälkeen.


Aktiivisesti mukana leireillä ja parisuhdetyössä
Hanna ja Juha-Pekka Malinen, naimisissa 15 vuotta
 

  1. Kuulimme avioliittoleiristä hyvää tuttavilta. Kävimme itse ensimmäisellä leirillä oltuamme naimisissa 3 kuukautta, leiri oli silloin vaimo miehen kainalossa, nimilaput kaulassavastanaineille ’ihan kiva juttu’. Viiden vuoden päästä koimme leirille jo aivan eri lailla tarvettakin ja siitä lähtien olemme osallistuneet tapahtumiin.
  2. Kaksi jätskiä.
  3. Tuntuu, että hyvin vaihtelevasti osataan hoitaa liittoja. Toisilla näyttää sujuvan paremmin kuin toisilla – joitain suhdetaitoja varmaan on kaikilla. Monesti on niin, ettei vaikeuksia haluta tunnustaa. Täällä saa kuitenkin apuja. Hiomalla näitä suhdetaitoja, voi halutessaan saada seesteisemmän liiton.
  4. Jos rakkaus nähdään tunteena, silloin pitää ymmärtää että tunteita tulee ja menee. Avioliitossa on kuitenkin kyse tahdosta! Avioliittotyön tapahtumat merkitsevät meille paljon: se luentojen, osallistujien ja musiikin muodostama kokonaisuus tukee ja toimii. Tämä on yhteisö, jossa lepää ja virkistyy, niin henki kuin mieli. ”Koen leirin hengellisenä tapahtumana, jolla on hyvä kristillinen pohja”, pohtii Hanna.
  5. Tällä leirillä meitä ilahdutti erityisesti onnistuminen ryhmänohjaajina. Koko perhe asettui hienosti leiriläisen elämään ja rooliin. Ei ole itsestään selvää, että lapset viihtyvät näin hyvin. Meidänkin perheen 13-vuotias on ollut innoissaan hyvästä nuorten porukasta ja saamistaan vastuutehtävistä pienempien leirillä.

 

Aktiivisesti mukana leireillä ja parisuhdetyössä
Anna-Kaisa ja Antti Leino, naimisissa 17 vuotta

hymyilevät vaimo ja mies, nimilaput kaulassa

  1. Ensimmäisen kerran ilmoittauduimme leirille ja taisimme maksaakin siitä osan, mutta sinä kesänä talonrakennus voitti. Seuraavana kesänä ei sitten ollutkaan enää vaihtoehto olla menemättä! ’Joo, kyllä se niin taisi mennä, että kriisi pehmitti miehen leirille’, tunnustaa Antti
  2. Antti on syönyt kaksi jätskiä, Anna-Kaisa ei yhtään!
  3. Uskomme, että suomalaisetkin osaavat hoitaa parisuhdettaan, jos tahtovat. Moni kyllä ajattelee, ettei sitä tarvitse hoitaa. Niinpä arvelemme, että keskimäärin aika pieni prosentti sitä lopulta hoitaa? ”Leireillä olisi kyllä vielä tilaa isommallekin porukalle”, Leinot hymyilevät
  4. Suhdetta kannattaa hoitaa, että siitä olisi iloa. Ei parisuhteen todellakaan tarvitse olla rasite. Leireillä oppii kaikenlaista. Kuten sen, että on hyvä opetella rakastamaan itseäänkin, jolloin on helpompi rakastaa sitä toista.
  5. Tällä leirillä toimimme ensimmäistä kertaa kaksikielisen ryhmän ryhmänohjaajina. Siinä hommassa meidän yhteistyön heikkoudet ja vahvuudet tulivat hyvin esiin. Ryhmä oli aivan mahtava. Oli hyvä kokemus kun jouduimme toteamaan, että nyt tarvitsimmekin toisiamme enemmän kuin tavallisesti. Teimme hyvää yhteistyötä.

Teksti ja kuvat: Maria Pohjanvuori

 
Parempi avioliitto, artikkeliban.