Hyvät: Netflixin uusi elokuva Neitsyt Mariasta ei ole täysin raamatunmukainen, mutta tavoittaa evankeliumien ytimen

Suomen evankelis-luterilainen kirkko aloittaa työnantajakuvansa kirkastamisen ja rekrytointiprosessiensa kehittämisen

 

Kuva: Tapani Uusikylä, Kirkon kuvapankki

Kirkko käyttää vuonna 2025 yhteensä 688 000 euroa neljään kärkihankkeeseen, joista yksi on rekrytoinnin kehittäminen. Siihen liittyvä projektipäällikön tehtävä on paraikaa avoimena.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on valinnut vuosien 2025–2026 kärkihankkeikseen Hiilineutraalin kirkon, Vanhan testamentin kääntämisen mobiiliympäristöön, rekrytoinnin kehittämisen sekä Digi@Kirkko-hankkeen, joka edistää kirkon toimintaa kehittävää tekoälykyvykkyyttä.

Kärkihankkeet ovat kirkon yhteisiä hankkeita, joilla se tavoittelee merkittävää vaikutusta kirkon tai Kirkkohallituksen toimintaan.

Kärkihankkeiden määräraha vuonna 2025 on yhteensä 688 000 euroa.

Rekrytoinnin kehittämishankkeesta vastaa Kirkon tutkimus ja koulutus -yksikkö, ja sen toteutuksessa on mukana Kirkon viestintä sekä muita Kirkkohallituksen yksiköitä.

Hankkeessa muodostetaan hiippakuntien ja seurakuntien kanssa kirkon yhteisiä rekrytoinnin suuntaviivoja sekä toimintaperiaatteita esihenkilöiden, luottamushenkilöiden ja työntekijöiden käyttöön. Hankkeessa tuotetaan rekrytointia ja rekrytointiviestintää tukevia käytännön toimintamalleja ja materiaaleja.

Projektipäällikön määrä- ja osa-aikainen tehtävä on paraikaa haettavissa KirkkoRekry-verkkopalvelussa.

Yksi kärkihankkeisiin – Kirkkohallituksen pyynnöstä – kantaa ottaneista asiantuntijoista on pappi ja johtamisen kehittäjä Tapio Aaltonen.

Kirjallisessa tuotoksessaan Aaltonen toteaa rekrytoinnin kehittämisen kaipaavan keskustelua siitä, mitkä kirkon tehtävät edellyttävät päätoimisia suorittajia ja mitkä sopisivat myös osaaville vapaaehtoisille.

Aaltosen esittää tekstissään seuraavat kysymykset:

Miten päätoimisen henkilöstön resursseja ja osaamista voisi suunnata enemmän esimerkiksi valmentavaan ja aktivoivaan suuntaan, mikä samalla vahvistaisi kokemusta työn merkityksellisyydestä?

Miten paljon työntekijöiltä kuluu voimia ja aikaa tehtäviin, jotka eivät vastaa heidän varsinaista ydinosaamistaan ja perustehtäväänsä?

Miten työntekijät voisivat kirkon kaikissa tehtävissä entistä enemmän keskittyä varsinaiseen tehtäväänsä?

Aaltosen mukaan se edellyttää hyvää johtamista, onnistunutta työnjakoa, luottamukseen perustuvaa yhteistyötä sekä digitaalisten mallien luontevaa ja joustavaa käyttöä.

”Tärkeää on kirkon sisäinen työilmapiiri ja johtaminen sekä kirkon imago yhteisönä, jossa työntekijät ovat valmiit suosittelemaan kirkkoa omille verkostoilleen.”