Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Suomen evankelis-luterilainen kirkko käynnistää oman ”palkkaamon” kehitysvammaisten henkilöiden työllistämiseksi

 

Katri Suhonen on työ- ja organisaatiopsykolgiaan perehtynyt psykologian tohtori, YTM, TM, pappi, opettaja sekä diakoni-sosionomi. Hän on itse yksi kirkon vammaisista työntekijöistä käsivammarajoitteensa vuoksi. Kuva: Salla Pitkänen

– Kirkolla on varaa ja velvollisuus oman sanomansa ja asemansa vuoksi edistää vammaisten ja osatyökykyisten ihmisten työllisyyttä, sanoo saavutettavuuden ja vammaisuuden asiantuntija Katri Suhonen Kirkkohallituksesta.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko tekee parhaillaan yhteistyötä Step-oppilaitosten, Kehitysvammaliiton ja Vantaan seurakuntien kanssa kehittääkseen vammaisten ja osatyökykyisten ihmisten rekrytointia.

– Tarkoitus on sitä varten rakentaa koulutuspolusta ja työharjoittelusta rakenne, johon yhdistyvät työllisyyden tukitoimet, Katri Suhonen kertoo.

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Alun perin idea Kirkon palkkaamosta tuli Kehitysvammaliiton työllisyyden asiantuntijoilta, Simo Klemiltä.

Suhosen mielestä nimenomaan kirkon pitäisi olla vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden rekrytoinnissa työantajien kärkijoukoissa, ehkä jopa suunnannäyttäjä.

– Siihen kirkolla on teologisestikin vahvat perusteet; heikkojen seurakunnissa vammaisten ei kuulu olla marginaalissa. Eikä unohtaa pidä lähimmäisenrakkauttakaan.

Joka tapauksessa laki velvoittaa suomalaista työnantajaa yhdenvertaisuuteen.

Suhonen toivoo, että seurakunnat tekisivät kirjallisia, käytännöllisiä suunnitelmia vammaisten henkilöiden palkkaamiseksi. Niiden toteutumista tulisi myös aktiivisesti seurata.

– Työpaikkailmoituksessa olisi hyvä olla viesti siitä, että seurakuntaan halutaan töihin kaikenlaisia osaajia ja että kyseessä on esteetön työpaikka.

– Johtajatason tehtäviin tarvitaan vammaisia henkilöitä, sillä omakohtainen ymmärrys usein heijastuu ja lisää laajemmin vähemmistöjen yhdenvertaisuutta. Mahdolliset toimintarajoitteet eivät saa estää työhön valintaa.

Kirkkohallituksella on jo voimassa Aktiivisesti osallinen -toimenpideohjelma (2019–2024), joka nojaa YK:n vammaissopimukseen.

Näkövammaisia henkilöitä on palkattu seurakuntiin Sokeain ystävien Kirkkohallitukselle lahjoittaman 50 000 euron turvin.

– Kirkko työllistää vammaisia henkilöitä, mutta niin sen tulee tehdä jatkossakin. On tärkeää ymmärtää, että myös työntekijät voivat vammautua.

WHO:n mukaan vammaiset ihmiset ovat maailman suurin vähemmistö. Heitä on väestöstä 15 prosenttia.