Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Suomen juutalaisluovutuksista 70 vuotta

 

Tänään tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Suomesta luovutettiin natsi-Saksalle kahdeksan juutalaispakolaista.
– On tärkeää, että se muistetaan, että ei syyllistyttäisi uudelleen samanlaisiin virheisiin ja kunnioitetaan ihmisiä, joita tämä on koskenut, Helsingin Juutalaisen seurakunnan asiamies Dan Kantor sanoo.

Suomi luovutti natsi-Saksalle 6. marraskuuta 1942 kahdeksan juutalaista pakolaista. Heidän nimensä on kaiverrettu muistomerkkiin Helsingin Tähtitorninmäellä: Heinrich ja Kurt Huppert, Georg, Jan ja Franz Olof Kollman, Hans Martin Korn, Elias Kopelowsky sekä Hans Szybilskij.

Helsingin Juutalaisen seurakunnan asiamiehen Dan Kantorin mukaan asia on tärkeää muistaa edelleen. 70 vuoden takaiset tapahtumat liittyvät Suomen osalta koko holokaustin muistamiseen. Hän muistuttaa, että joukossamme elää edelleen ihmisiä, jotka ovat kärsineet holokaustin kauhut.

SRO neliöb. 17.-23.10.

Kantorin mukaan holokaustin muistaminen muistuttaa laajemmaltikin suvaitsevaisuudesta.

– Se koskee koko maailmaa ja kaikkia vähemmistöjä.

Helsingin Juutalainen seurakunta viettää vuosittain Tähtitorninmäellä sijaitsevan muistomerkin luona muistotilaisuutta, johon sisältyy puhe, muistorukouksen lausuminen ja seppeleenlasku.