Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Suomen kansalaisuutta hakeva Stephen Bathurst tuo Tampereen Teatterikesään sooloesityksensä, joka on saanut inspiraation Raamatusta

 

– Tarinankerronta livenä on uskomattoman voimakas väline. Se vangitsee tunteen muihin taidemuotoihin verrattuna ainutlaatuisella tavalla, sanoo Stephen Bathurst. Kuva: Wolf Marloh

Näyttelijä-ohjaaja Stephen Bathurst yhdistää näytelmässään Saarnaajan kirjaa sekä klassista brittihuumoria. Hänen mielestään Salomon vuodatus on yhtä aikaa synkkä ja hauska.

Palon kristilliseen teatteriin Stephen Bathurst kertoo saaneensa noin 12 vuotta sitten hengellisessä tapahtumassa Englannissa. Hän koki, että Jumala kutsui välittämään kertomusta itsestään.

– Siksi kerron sitä.

SRO neliöb. 17.-23.10.

Bathurst tahtoo tavoittaa ne, jotka eivät koskaan tulisi katsomaan kristillistä teatteria tai niitä, jotka kääntyvät pois, kun puhutaan Jeesuksesta tai Raamatusta.

– Uskon, että Jumala on asettanut minut täyttämään tätä aukkoa. Siksi työmuotoni nimi on Strangers & Exiles (vieraita ja muukalaisia).

– Näytelmä ei ole suora evankeliumikertomus Jeesuksesta, mutta siinä on taustalla hengellinen sanoma.

Ensin lähetystyössä

Bathurst varttui kristityssä kodissa.

– Minulla ei ole ollut erityistä uskoontulon hetkeä, vaan olen lähtenyt seuraamaan Jeesusta vähitellen, kun olen hänestä enemmän oppinut ja ymmärtänyt.

Suomalaisen vaimonsa kanssa Bathurst on ollut lähetystyössä Saksassa ja Indonesiassa Missionuorten eli YWAMin lähettämänä. Sama järjestö on hänen kansainvälisen teatterityönsä taustalla.

Ammattinäyttelijä on työskennellyt myös monien kristillisten teattereiden ja elokuvayhtiöiden kanssa.

Maisteritutkintonsa hän opiskeli keskittyen siihen, miten kristillisestä teatterista voisi rakentaa kestävän yrityksen.

Tampereen Teatterikesässä Bathurst esittää Life Under The Sun – Part 1 -näytelmänsä kuudesti, kolme kertaa suomeksi ja kolme kertaa englanniksi.

– Esitys on mustaa huumoria hyödyntävä komedia, klassisella brittihuumorilla höystetty. Salomon vuodatus on synkkä, syvästi inhimillinen ja tosi hauska.

Bathurst on esittänyt näytelmäänsä jo useilla festivaaleilla ympäri maailmaa. Yleisössä on ollut punkkareita, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, hippejä, ateisteja, pakolaisia ja muslimi-imaamikin.

– Olemme jutelleet esityksen herättämistä ajatuksista, nauraneet ja pohtineet yhdessä elämän merkitystä.

Tampereen Teatterikesässä Bathurst vie läpi esityksensä ensi kertaa suomeksi.

– Viime vuonna Teatterikesässä kävi 56 000 ihmistä, ja se onkin Pohjoismaiden suurin ja pitkäikäisin teatterifestivaali. Se on suuri mahdollisuus tavoittaa sekä suomalaisia että ulkomaalaisia.

”Olen sitoutunut Suomeen”

Bathurst jätti parisen kuukautta sitten Migriin hakemuksen Suomen kansalaisuudesta.

– Olen sitoutunut Suomeen ja sen ihmisiin pitkällä tähtäimellä. Täällä on tarve, jonka täyttämisessä uskon voivani auttaa.

Seuravaksi Bathurst suunnittelee tekevänsä näytelmän Jobista.

– Sen ensi version teen englanniksi, jolla kansainväliset markkinat ovat suuremmat. Ja voin kirjoittaa käsikirjoituksen paremmin äidinkielelläni.

Teatteritaiteen ammattilainen sanoo kokeneensa siunausta työsarallaan.

– Tähän mennessä olen löytänyt aina oikeat yhteyshenkilöt, työt ja mahdollisuudet, kun olen niitä tarvinnut.

Stephen Bathurstin Life Under The Sun – Part 1 nähdään Tampereen Teatterikesässä yhteensä kuusi kertaa 7.8.2024 ja 10.8.2024 Laukontori 12:ssä.