– Suomen kirkon diakonia kelpaa vientituotteeksi. Meidän kirkkomme diakoniatyötä ihaillaan kaikkialla, diakoniakonferenssissa Tansaniassa vieraillut Lahden diakonian instituutin apulaisrehtori Terttu Pohjolainen sanoo.
Suomen kirkossa diakonia on hoidettu mallikkaasti. Jo vuoden 1943 kirkkolaissa määrättiin, että joka seurakunnassa on oltava diakonian virka. Tällä hetkellä Suomen kirkossa on yli 1 400 diakonian ammattilaista.
– Eräissä maissa kuitenkin koulutus on teologisesti meitä vahvempi. Toivon, että ne, jotka vastaavat meillä viran kehittämisestä, painottaisivat hengellistä, raamatullista ja teologista pohjaa. Ilman Kristusta diakonia on sosiaalityötä, Terttu Pohjolainen sanoo.
Kohta 40 vuotta alalla työskennellyt Pohjolainen haluaisi nostaa diakonian koulutuksen maisterikoulutuksen tasolle, jotta virka olisi tasa-arvoinen teologien kanssa.
”Köyhät teillä on aina keskuudessanne”
Terttu Pohjolainen on ammattinsa puitteissa vieraillut eri maissa, mutta missään hän ei ole nähnyt sellaista köyhyyttä kuin Afrikassa. Afrikkalainen ahkeruus ja yritteliäisyys puhuttelivat häntä. Ihmiset kävelevät pitkiäkin matkoja polttopuiden hakuun. Kuivuus ja veden puute ovat konkreettisia vihollisia.
– Jeesuksen sanat ”köyhät teillä on aina keskuudessanne” pitävät paikkansa nytkin. Afrikan köyhyyden ohi ei saa mennä, Pohjolainen sanoo.
– Opin myös sen, kuinka ihmiset luottavat Jumalaan kaikissa asioissa. He ovat valmiita rukoilemaan välittömästi. He kiittävät Jumalaa siitä, mitä heillä on, ja pyytävät häneltä apua eri tilanteissa.
– Nyt ymmärrän, miksi kirkkojen painopiste on siirtynyt pohjoisesta etelään. Siellä hengellinen elämä on elävää ja vahvaa. Ihmiset elävät uskosta, ja kirkko ja seurakunta ovat heille tärkeitä.
DIAKONIA-maailmanliiton järjestämässä alueellisessa yleiskokouksessa Tansanian Moshissa oli koolla noin 120 diakonian ammattilaista Euroopan ja Afrikan maista. Osanottajista suurin osa oli afrikkalaisia. Suomesta oli kaksi edustajaa kirkkohallituksesta ja Terttu Pohjolainen, joka kuuluu DIAKONIA-maailmanliiton hallitukseen ja edustaa sitä myös Kirkkojen maailmanneuvoston kokouksissa.