Raamattuopiston toiminnanjohtajan Lauri Vartiaisen mukaan Raamattuopiston tehtävä on edelleen kutsua ihmisiä Jeesuksen ristin juurelle.
– Ristin juurella on rauha, ilo ja turva. Tässä asiassa ei oikeastaan mikään ole muuttunut. Edelleen tarvitsemme Jumalan armoa ja Jeesusta, Lauri Vartiainen toteaa.
Tällä viikolla järjestetään Suomen Raamattuopiston vuosittainen pääjuhla eli Hengelliset syventymispäivät. Tapahtuma juhlistaa osaltaan Suomen Raamattuopiston Säätiön 85-vuotista historiaa. Hengellisten syventymispäivien teemaksi on valittu varhaisten kristittyjen uskontunnustus ”Jeesus on Herra”, joka on ollut myös Raamattuopiston yhteydessä toimivan Pro Fide -yhtyeen tunnussana 1960-luvulta asti.
– Raamatussa Filippiläiskirjeen toisen luvun jakeet 10 ja 11 ovat minulle rakkaita. Siellä sanotaan: ”Jeesuksen nimeä kunnioittaen on kaikkien polvistuttava, kaikkien niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla, ja jokaisen kielen on tunnustettava Isän Jumalan kunniaksi: ”Jeesus Kristus on Herra”, Vartiainen jatkaa.
– Tässä kristittyjen uskontunnustuksessa tunnustamme, että uskomme Jeesukseen, ja että hän on historiassa elänyt Jeesus Nasaretilainen. Toiseksi tunnustamme, että tämä Jeesus on Kristus eli Messias, Jumalan lähettämä suuri Pelastaja. Edelleen tunnustamme, että hän on Herra, siis ikuinen ja pyhä. Vielä tunnustamme, että hän ”on”. Siis vaikka hän kuoli ristillä, hän nousi ylös ja elää ja hallitsee taivaassa Isän oikealla puolella.
Vartiainen jatkaa, että koska emme enää Suomessa elä kristillisessä yhtenäiskulttuurissa, ”Jeesus on Herra” -tunnustus saattaa olla monelle ”suututtava yritys tuputtaa uskontoa”.
– Meille uskoville se on iloista tunnustautumista Jeesukseen, Jumalan Poikaan ja maailman pelastajaan, Vartiainen kertoo.
Raamattuopisto kuuluu niin sanottuun viidenteen herätysliikkeeseen eli ”viidesläisyyteen”. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta viidennen liikkeen oman laulukirjan Viisikielisen julkaisusta. Laulukirjan laatiminen aloitettiin jo neljännesvuosisata sitten Raamattuopiston silloisen kanttorin Heini Kataja-Kantolan toimesta. Kataja-Kantola keksi myös laulukirjan nimen.
– Kirja julkaistiin maaliskuussa 2014 Kirkkokansan Raamattupäivillä Kallion kirkossa ja ihmiset ottivat sen heti omakseen. Tänä vuonna on ollut monessa paikassa Viisikielisen laulutapahtumia. Juhlimme Viisikielistä myös Hengellisillä syventymispäivillä 23.-25.8.2024 Raamattuopistolla ja Järvenpää-talossa, Vartiainen kertoo.
Hengellisten syventymispäivien ohjelma löytyy täältä
Teksti: Heidi Värttö ja Petri Vähäsarja